Hertog Jan
Enkel

Een lekker toegankelijk speciaalbier

Blond en fris

Hertog Jan Enkel is een toegankelijk, ambachtelijk bier, gebaseerd op de middeleeuwse ‘één kruis' bieren. Voor Hertog Jan Enkel hebben de brouwers minder mout gebruikt om een lichter bier te creëren. Na het brouwen is het bier met Mistral & Ella hop drooggehopt. Dit geeft onze Hertog Jan Enkel zijn speciale vers-bittere, volle smaak. Hiermee maakt Enkel de abdijreeks met Dubbel en Tripel van Hertog Jan compleet.

Karakteristieken

Karakter Blond, fris en licht hoppig
Type Belgische speciale Ale
Smaak Fruitig hoparoma, vol van smaak met een uitgebalanceerde bitterheid
Kleur Goudgeel
Alcohol% 4.5%
Drinktemp.  3-5°C

Milan over Enkel

Hertog Jan Enkel is een zeer toegankelijk goudgeel bier wat licht in alcohol is. Geïnspireerd door de vroegere enkele of 1 kruis bieren uit de abdijen. Na het lageren van het bier hebben we verse Ella en Mistral hop toegevoegd, dit noemen we als brouwers; drooghoppen.

Het drooghoppen zorgt voor frisse, rijke en exotische aroma’s. Een prachtig bier om wat vaker van te kunnen genieten en een mooie aanvulling naast de traditionele Dubbel en Tripel. Het is een echt bier voor de hop liefhebber, geniet ervan!

Het verhaal achter Hertog Jan Enkel

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Enkel.
 
Naast Dubbel en Tripel is er nog een abdijbier: Enkel, een bier dat de abdij nooit verliet. Joris onderzoekt waarom de monniken het zelf opdronken en waarom wij het nu brouwen.

Van de Middeleeuwen naar het Nu

De brouwers van Hertog Jan brouwen nu al jaren een Tripel en Dubbel. Deze bieren zijn ontstaan in de middeleeuwen. In deze tijd brouwden de monniken ook zogenaamde ‘Enkele’ bieren. Dit zijn lichtere bieren met een enkele hoeveelheid mout per brouwsel. De kruizen op de vaten gaven aan hoe ‘zwaar’ de bieren zijn. Eén kruis gaf een ‘Enkel’ bier aan, twee kruizen betekende tweemaal zoveel mout en het bier werd een ‘Dubbel’ genoemd. De Tripel werd gekenmerkt door 3 kruizen.