Hoppig Blond

Een lekker toegankelijk speciaalbier

Blond en fris

Hertog Jan Hoppig Blond (enkel) is een heerlijk toegankelijk speciaalbier. Om zo'n licht en goudgeel bier te kunnen brouwen, gebruiken we tijdens het brouwproces maar één enkele hoeveelheid mout. Na het brouwen hebben we het bier drooggehopt met Mistral en Ella hop. Het drooghoppen zorgt voor frisse, rijke en exotische aroma’s en geeft onze Hoppig Blond (enkel) zijn speciale vers-bittere, volle smaak.

Karakteristieken

Karakter Blond, fris en licht hoppig
Type Belgische speciale Ale
Smaak Fruitig hoparoma, vol van smaak met een uitgebalanceerde bitterheid
Kleur Goudgeel
Alcohol% 4.5%
Drinktemp.  3-5°C

Milan over Hoppig Blond (Enkel)

Hertog Jan Hoppig Blond (Enkel) is een zeer toegankelijk goudgeel bier wat licht in alcohol is. Geïnspireerd door de vroegere enkele of 1 kruis bieren uit de abdijen. Na het lageren van het bier hebben we verse Ella en Mistral hop toegevoegd, dit noemen we als brouwers; drooghoppen.

Het drooghoppen zorgt voor frisse, rijke en exotische aroma’s. Een prachtig bier om wat vaker van te kunnen genieten en een mooie aanvulling naast de traditionele Dubbel en Tripel. Het is een echt bier voor de hop liefhebber, geniet ervan!

Het verhaal achter Hertog Jan Hoppig Blond (Enkel)

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Hoppig Blond Enkel.
 
Naast Dubbel en Tripel is er nog een abdijbier: Enkel, een bier dat de abdij nooit verliet. Joris onderzoekt waarom de monniken het zelf opdronken en waarom wij het nu brouwen.

Van de Middeleeuwen naar het Nu

De brouwers van Hertog Jan brouwen nu al jaren een Tripel en Dubbel. Deze bieren zijn ontstaan in de middeleeuwen. In deze tijd brouwden de monniken ook zogenaamde ‘Enkele’ bieren. Dit zijn lichtere bieren met een enkele hoeveelheid mout per brouwsel. De kruizen op de vaten gaven aan hoe ‘zwaar’ de bieren zijn. Eén kruis gaf een ‘Enkel’ bier aan, twee kruizen betekende tweemaal zoveel mout en het bier werd een ‘Dubbel’ genoemd. De Tripel werd gekenmerkt door 3 kruizen.