FAQ

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal acht jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • Vatrijpen, veelal 'barrel agen' genoemd, is het laten rijpen van bier in een gebruikt houten vat waar eerder whiskey of een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo'n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in heeft gezeten (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten. Een vat waar 25 jaar lang whiskey in heeft gerijpt zal weinig houtsmaken meer afgeven. De smaak van whiskey zal dan de boventoon gaan voeren. Hetzelfde geldt als het vat meerdere keren gebruikt is. Daarom zijn Bourbon vaten heel populair: die mogen namelijk maar één keer voor Bourbon gebruikt worden.

  • Grand Prestige is een bier met geweldig rijping potentieel, dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de 'slijpsteen' van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd,waarbij de Grand Prestige heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant 'Vatgerijpt Goose Island' gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

  • Voor vragen over de bestelling, kun je contact opnemen met [email protected] of op telefoonnummer (+31) 076-3032500 (op werkdagen tussen 8:30 en 17:00).

  • Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2018 bestaat uit vier varianten: Vatgerijpt Bourbon, Vatgerijpt Bourbon Jeneverbes, Vatgerijpt Bourbon Vanille en Vatgerijpt Bourbon VOC-kruiden.

  • Alle vatgerijpte varianten bevatten 11,5% alcohol.

  • De brouwers hebben aan de klassieke Bourbon variant ingrediënten toegevoegd die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Deze specerijen zijn geïnfuseerd. Dat houdt in dat de specerijen via de bovenzijde van het vat aan het gerijpte bier zijn toegevoegd.

  • Kenmerkend aan Bourbonvaten is, dat zij slechts één keer gebruikt mogen zijn. Bourbonvaten geven na de rijping een specifieke exotische smaak aan het bier van o.a. vanille en kokos. Ook zorgt de Bourbon voor een zachte, ronde afdronk.

  • Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Gemiddeld is een minimum van zes maanden gangbaar. De vatgerijpt bieren van Hertog Jan hebben ongeveer 8 maanden gerijpt op de Bourbon vaten. De brouwers monitoren continu wat de smaak doet. Een graadmeter is of het vat de exotische smaken heeft overgedragen en of het bier nog in goede smaakconditie is.

  • Een vat wat vaker is gebruikt geeft minder houtsmaken af, waardoor de smaak van de drank de boventoon gaat voeren. Bourbonvaten zijn juist daarom heel populair, ze mogen maar één keer voor Bourbon gebruikt worden. De conditie van het vat is ook heel belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit.

  • Deze Grand Prestige heeft ruim zeven maanden lang gerijpt in eikenhouten Bourbonvaten van de Amerikaanse distilleerderijen Woodford en Old Forester.

   Bourbon rijpt, voordat het Bourbon genoemd mag worden, minimaal twee jaar in open pakhuizen door heel Kentucky. Zo kan de temperatuur goed haar werk doen. De drank die achterblijft in het hout van de lege vaten wordt de 'Devil's cut' genoemd. Juist die Devil's cut is zo belangrijk voor de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt. Voor de rijping worden oude Bourbonvaten gebruikt. Vaten waar de Bourbon ingetrokken is en die het - toch al zo bijzondere - bier extra tonen van vanille, kokos en karamel meegeven.

  • Je kunt een grote varieteit aan smaken herkennen in Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon: Vanille, kokos, banaan, meloen, sinaasappel, gebrande smaken, honing, stroopwafel, laurier, zoethout, hout, bloemig, fluitenkruid.

  • De vaten die gebruikt zijn voor Grand Prestige Vatgerijpt, zijn afkomstig uit Kentucky. Hertog Jan heeft goed onderzoek gedaan en zich laten informeren voor de aanschaf van de vaten. Tijdens de smaakexpeditie is brouwer Will Raijmakers naar Kentucky afgereisd om zich te verdiepen in de herkomst van de vaten en de achtergrond van Bourbon.

  • Deze variant heeft acht maanden lang gerijpt in eikenhouten Bourbonvaten uit Kentucky. Om een unieke smaak te creëren is er jeneverbes toegevoegd tijdens het rijpingsproces.

   Jeneverbes staat symbool voor de Hollandse zeventiende eeuw en werd vooral gebruikt om jenever van te maken. De bes ruikt sterk, is heel fris en vrij zuur. Dat maakt het zo'n interessante toevoeging aan de Grand Prestige.

  • Toffee, karamel, jeneverbes, framboos, aardbei, banaan, vanille, tulip, rijpe appel, appeltaart, rozijnen, kokos zijn smaken die je kunt ontdekken in Vatgerijpt Bourbon Jeneverbes.

  • Deze Grand Prestige heeft acht maanden lang gerijpt in wit-eikenhouten Bourbonvaten uit Kentucky. Om een unieke smaak te creëren is er vanille toegevoegd tijdens het rijpingsproces.

   Vanille past mooi bij Grand Prestige Vatgerijpt. Door het hout van de Bourbonvaten heeft het bier al vanilletonen aangenomen, maar met verse vanille kan deze smaak versterken. Vanille haalt de scherpe randjes van de Bourbon en geeft een warme smaak in de mond. Ook zorgt het voor een ronde, zachte afronk.

  • In Vatgerijpt Bourbon Vanille zijn naast tonen van vanille ook kokos, banaan, stroopwafel, karamel, sinaasappel, rozijnen, pruimen en rode druif te ontdekken.

  • Deze Grand Prestige heeft acht maanden lang gerijpt in eikenhouten Bourbonvaten uit Kentucky. In samenwerking met SVH Meesterchef Luc Kusters, Restaurant Bolenius, heeft Hertog Jan dit jaar ook een aantal vaten geïnfuseerd met een melange van historische VOC-specerijen. Specerijen die in de zeventiende eeuw als eerste verswaren naar Nederland werden verscheept:

   • Nootmuskaat, waar de Amsterdamse pakhuizen vroeger vol mee lagen.
   • Gember, de natuurlijke smaakmaker die ons bier wat extra bitterheid geeft.
   • Kruidnagel, dat heel sterk is en een winterse smaak geeft.
   • Zwarte peper, dat voor een gebrandheid in de keel zorgt.
   • Kardemom en steranijs, dat pas later ontdekt werd, maar vroeger al veel in bier gebruikt werd.
   • En kaneel, dat de aroma's van ons bier perfect versterkt.

   De verschillende geïnfuseerde specerijen zorgen voor een zeer bijzondere twist en maken van Hertog Jan Grand Prestige een echt Hollands cultuurproduct.

  • Vatgerijpt VOC-kruiden is een echte smaakexplosie: Kaneel, gember, nootmuskaat, zwarte peper, kardemom, steranijs, kruidnagel,vanille, karamel, bruine suiker, kokos, drop, laurier, rozen, zuurstok, potpourri, bloemig, banaan, zoethout.

  • Er is door de brouwers van Hertog Jan jaren gewerkt aan deze Vatgerijpt serie. Samen met Luc Kusters is er al lange tijd geëxperimenteerd met de toevoeging van diverse bijzondere specerijen. Het effect van de vaten, in combinatie met de diverse infusies, zijn door de brouwers vele malen getest.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Dat zich leent als begeleider voor gerechten, of als verrassend ingrediënt voor een gerecht of cocktail.

  • Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 10-12 graden. Drink het bier bij voorkeur uit een Hertog Jan Grand Prestige glas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma's goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

  • Vatgerijpte bieren zijn zeker bieren, echter wel bieren met een zeer breed en complex smaakpalet. Het wordt een bierstijl die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een pilsener. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 10 en 16 procent alcohol en vraagt dan ook zeker om een ander genietmoment. Afhankelijk van het vat het bier zijn er veel complexe smaaktonen van fruitig, kruidig tot exotisch met kokos en vanille. Vatgerijpte bieren hebben meestal slechts een beperkte koolzuur en schuimkraag.

  • Er zijn nog enkele varianten beschikbaar in onze brouwerijwinkel in Arcen. Deze kunnen helaas niet opgestuurd worden.

  • Grand Prestige Vatgerijpt 2018 is zowel per fles als complete set verkrijgbaar.
   De complete set is verkrijgbaar voor € 79,00. Per stuk zijn de prijzen als volgt.

   Vatgerijpt Bourbon   € 19,50 per stuk
   Vatgerijpt Bourbon Jeneverbes   € 19,50 per stuk
   Vatgerijpt Bourbon VOC-kruiden   € 19,50 per stuk
   Vatgerijpt Bourbon Vanille   € 20,50 per stuk
  • De vanille variant is duurder i.v.m. de hoge prijs van vanille. Deze prijsstijging is veroorzaakt door schaarste als gevolg van een mislukte oogst. De vraag naar Madagaskar-vanille blijft onverminderd hoog.

  • Alle brouwers van Hertog Jan hebben een belangrijk aandeel in de totstandkoming van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Om tot nieuwe smaakvariaties te komen zijn brouwers Gerard van den Broek, Milan Dams en Will Raijmakers voor de 2018 editie een smaakexpeditie gestart met de smaakmakers Anne Stokvis, Harold Hamersma en Luc Kusters. Laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de bijzondere mix van specerijen voor de VOC-kruiden variant.

  • Wijnsommelier en professioneel smaakenthousiast Harold Hamersma is samen met Meesterbrouwer Gerard het brede smaakpallet van wijn en bier gaan vergelijken. Brouwer Will is samen met Anne Stokvis, Bourbonkenner en smaakverbinder bij Waar Nederland Eet, afgereisd naar Kentucky om de achtergrond en invloeden van Bourbon te ontdekken. Met SVH Meesterkok Luc Kusters, patron Bolenius Restaurant en grondlegger van Dutch Cuisine is brouwer Milan een expeditie gestart naar specerijen om te infuseren in het bier. Deze smaakexpedities zijn vastgelegd in een zesdelige documentaire, online te zien en o.a. op 24Kitchen, Discovery Channel en National Geographic.

  • Deze smaakexpedities zijn vastgelegd in een zesdelige documentaire, online te zien op hertogjan.nl en o.a. op 24Kitchen, Discovery Channel en National Geographic.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.