Hertog Jan Karakter

Volmout met een lichte bitterheid

Nederlandse ale

Herinner je je het Dilemma van Arcen nog? We experimenteerden op de brouwerij met verschillende soorten hop en mout tot we twee prachtige bieren konden selecteren. Bierliefhebbers mochten vervolgens hun favoriet kiezen. Dat was nog niet makkelijk. Uiteindelijk won het mooie donkere bier. Dat kennen we nu als Hertog Jan Karakter, het is nog steeds heel geliefd. Terecht. Een fraai amberkleurig bier dat zijn fruitige en vooral moutige smaak ontleent aan ons Hertog Jan prestigemout. Een uitgelezen selectie van wel vier verschillende mouten! In essentie is Hertog Jan Karakter een Belgische Ale, een Belgische variant van de van oorsprong Engelse Ale. Natuurlijk gaven wij er vervolgens onze eigen Nederlandse draai aan.

Karakteristieken

Karakter Verrassend krachtig
Type Nederlandse ale van hoge gisting
Smaak Fruitig met volwassen bittertonen
Kleur Roodkoper
Alcohol% 7,5%
Drinktemp.  6-8°C

Johan over Karakter

Voor het Dilemma van Arcen brouwden we verschillende bieren waaruit de liefhebbers er één mochten kiezen. Ook mij werd gevraagd een bier te ontwikkelen. Dat werd Karakter. De smaak en de roodkoperen kleur krijgt het van de mouten die ik selecteerde, een blend van Munich, Amber en Karamelmout. 

Dat zorgt voor die zoete smaak en de licht bittere afdronk. Karakter is een mooi, krachtig amber bier waar je rustig voor kunt gaan zitten.

Van Character via Caractère naar Karakter

In 1909 vestigde John Martin, telg uit een roemrucht Engels brouwersgeslacht, zich in België. Hij introduceerde er mooie amberkleurige Ales volgens de Britse traditie. Hij zei over zijn bieren: “Alleen kenners weten bieren zoals die van mij naar waarde te schatten”.