Bobotie met rijst, pinda’s en gebakken uitjes

En Hertog Jan Bastaard

Bobotie is een fruitige ovenschotel met gehakt en verschillende specerijen, afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het ideale comfortfood voor als je trek hebt in zowel hartig als zoet. Bobotie combineert mooi bij een Hertog Jan Bastaard. Deze gebrouwen radler met friszure citroen en prikkelende gember zorgt voor frisheid in het gerecht en haalt de fruitigheid naar boven. 

 

Ingrediënten voor 4 personen

Boboti

  • 500 gram gehakt, half-om-half
  • scheutje ketjap
  • ½ eetlepel sambal
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 groene appel
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 300 gram sperziebonen
  • 200 gram crème fraîche
  • olijfolie
  • knoflook
  • ½ eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel djahé gember
  • snufje peper
  • snufje kaneel
  • kruidnagel

 

Rijst

  • 300 - 400 gram basmatirijst
  • handje rozijnen

 

Toppings

  • ongezouten pinda’s
  • gebakken uitjes

 

Bereiding

Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met een scheutje ketjap, sambal en versgemalen zwarte peper. Zet de kom met het gehakt weg in de koeling en vul ondertussen een pan met water en breng aan de kook. Spoel de bonen met wat water en snijd de puntjes eraf. Kook de sperziebonen beetgaar.

Maak een kruidenmengsel met kurkuma, ketoembar, kerriepoeder, gerookte paprikapoeder, djahé, zwarte peper en kaneel. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en zet een pan met water op het vuur om zometeen de rijst in de koken.

Doe een flinke scheut olijfolie in een wok of grote bakpan en knijp een teen knoflook uit. Fruit een minuut aan en voeg dan het gehakt toe. Bak het gehakt rul en voeg de kruidenmix toe, samen met de sperziebonen. Bak zo’n 2-3 minuten en voeg de crème fraîche toe. Even goed doorscheppen en draai dan het vuur uit. Was de appel en snijd (met schil) in grove stukken. Voeg toe aan de bobotie, samen met een flinke lepel abrikozenjam. Schep de bobotie in een ruime ovenschaal en zet 20 minuten in de oven.

Ondertussen is het water voor de rijst gekookt en voeg je de rijst, samen met een handje rozijnen toe aan het kokende water. Kook de rijst in zo’n 8 minuten, giet af en laat rusten totdat de bobotie klaar is.

Verdeel de rijst over de borden, schep rijkelijk de warme bobotie hierover en maak af met wat ongezouten pinda’s en lekker veel gebakken uitjes.