HJA15/2

Johans bijzondere smaakervaring

Ook de HJA15/2 moet je eerst proeven, en dan pas ontdekken. Omdat de flessen inmiddels vrijwel op zijn maken we brouwnotitie bekend. SPOILER ALERT: Mocht je nog van plan zijn één van de allerlaatste flessen te vinden, of één die je bewaard hebt te openen, lees dan deze brouwnotitie niet!!!

De brouwnotitie:

‘Het bier dat je net gedronken hebt is de tweede in de Ongekend-reeks. HJA15/2 is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor het rijpen van bier. Ik ben er ruim een jaar geleden mee begonnen.

Dit bier heeft exact de eigenschappen waar ik naar op zoek was: vol van smaak en zoet- en bittertonen die kunnen evolueren tijdens het rijpen. Rijping zorgt voor de juiste ontwikkeling van de aroma’s en smaak van het bier. Een bier langer laten rijpen dan gebruikelijk is, kan fantastische smaken opleveren.

Normaal gesproken blijft een bier 4 tot 6 weken in een lagertank liggen. HJA15/2 heeft een jaar mogen rijpen in een lagertank. We hebben hiervoor een speciale horizontale lagertank in de brouwerij in Arcen gebruikt die is vernoemd naar mij: JK14. Johan Kranen, gevuld in 2014. De JK14 houdt het bier gekoeld op 0 °C en zorgt ervoor dat licht en zuurstof geen negatieve invloed kunnen hebben op de smaak. De perfecte condities om de natuur haar werk te laten doen.

Gedurende het rijpen heb ik op verschillende momenten kunnen proeven hoe de smaak evolueerde tot wat het nu is. De gebrande bittere smaken en zoete tinten van het gebruikte mout zijn steeds duidelijker herkenbaar geworden. Ook de typische fruitigheid van het Hertog Jan-gist komt fantastisch tot z'n recht. Zoals je hebt kunnen zien is het bier troebel gebleven. Ik wilde het bier niet filteren om alle smaken zo puur mogelijk te kunnen proeven.’

De gegevens:

Lagering 8 dagen
Vergisting 365 dagen
IBU 19,9
EBC 89
Alcohol 10,5%
Gefilterd Nee
Stamwort 23,1 °PL

Johan over de HJA15/2