Lasagne

Met rundergehakt, ricotta en Hertog Jan Lentebock

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 sjalotjes
  • 6 eetlepels tomaatblokjes, uit pot of blik
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 6 gedroogde lasagnevellen
  • 200 gram ricotta
  • 1 ei
  • 4 eetlepels koksroom of slagroom
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2,5 dl groenten- of kippenbouillon
  • 1,5 dl Hertog Jan Lentebock, flesje van 30 cl
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
De lasagnevellen met een snufje zout halfgaar koken. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Olie in een braadpan verwarmen, het rundergehakt aanbraden, met een vork uit elkaar halen en om en om bakken. Stukjes sjalot en tomaatblokjes toevoegen en nog kort bakken. Hittebron verlagen en de bouillon toevoegen. Eventueel extra bouillon gebruiken. Op een lage hittebron gedurende 30 minuten laten pruttelen. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken. Vervolgens het bier en de gedroogde oregano erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. De oven op 180 graden Celsius verwarmen. In een beboterde rechthoekige ovenschaal twee lasagnevellen op de bodem plaatsen en een evenredig deel van het rundergehakt met wat saus en een evenredig deel van de ricotta erover verdelen. Dit herhalen en de bovenste laag van rundergehakt en ricotta met de laatste 2 lasagnevellen afdekken. Een ei met de koksroom goed klutsen en over de bovenste vellen verdelen. De ovenstand op 160 graden Celsius zetten. In het midden van de oven plaatsen en in 30 tot 35 minuten bakken. Zo warm mogelijk serveren, vergezeld van gemengde sla of kropsla met tomaat, komkommer, radijsjes en een milde dressing. Drink hierbij een goed gekoeld glas Hertog Jan Lentebock.