ZOEKTOCHT MET PRESTIGE
Ga mee op onze expeditie naar de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt. Maak kennis met drie smaakmakers en drie brouwers van Hertog Jan tijdens een bijzonder smaakavontuur. Met als resultaat vier buitengewone bieren, die vaste ideeën op hun kop zetten over hoe bier hoort te smaken.
ANNE STOKVIS & WILL RAIJMAKERS
“Mijn reis met Hertog Jan-brouwer Will Raijmakers naar Kentucky was een geweldige roadtrip. Een zoektocht naar alles wat de smaak van bourbon bepaalt. Om te ontdekken hoe bourbon wordt gedestilleerd en gelagerd, maar natuurlijk ook om veel te proeven en te praten over smaak. Niet alleen met Will vanuit zijn expertise als brouwer, maar ook met kenners en liefhebbers ter plaatse. Kentucky is het paradijs voor elke bourbonfan!”
Anne Stokvis is bourbonkenner en smaakverbinder bij Waar Nederland Eet, de grootste eetclub van ons land en redacteur bij De Wereld Draait Door.
“Wat vooral indruk maakte, was om te zien hoe een twee eeuwen oude Amerikaanse eik werd gekapt. Van dat hout maken ze de bourbonvaten. Ambachtelijk gebrand, net als tweehonderd jaar geleden. Daardoor is geen vat hetzelfde. Dat heeft invloed op de smaakontwikkeling. Wat je er ook instopt, bourbon of Grand Prestige: in elk vat rijpt een unieke smaak.”
NOG VIJFTIEN JAAR WACHTEN OP EEN GLAS
“Wat tijdens mijn reis met Anne Stokvis de meeste indruk maakte? Dat was om te ervaren hoeveel mensen in Kentucky met zoveel vakmanschap de allerbeste bourbon maken. We spraken met een producent, die al eind jaren negentig zijn bourbon aan het vat heeft toevertrouwd. Ook de komende vijftien jaar krijgt zijn product het glas nog niet te zien. Een spannende vraag dus: proeft die meneer zijn bourbon ooit zelf, of later alleen zijn kinderen en kleinkinderen?”
Brouwer sinds 2013, werkzaam bij Hertog Jan vanaf 2011.
“Samen met Anne ben ik op zoek gegaan, waar de diverse smaken van ambachtelijke bourbon vandaan komen. Het hout en de vaten spelen een rol. Mais, tarwe, rogge, de grondstoffen voor het destillaat. Maar ook het water van de Kentucky River bepaalt de smaak. Net als de lagering van de afgevulde vaten. Maar al snel werd me duidelijk dat voor een gedenkwaardige bourbon waarschijnlijk twee ingrediënten het belangrijkst zijn: tijd en toewijding.”