PROEVEN IS EEN FEEST VOOR AL JE ZINTUIGEN

Smaakmaker Harold en brouwer Gerard

DEEL JE SMAAKERVARING, DAN WORDT PROEVEN EEN BELEVENIS

Ga mee op onze expeditie naar de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt. Maak kennis met drie smaakmakers en drie brouwers van Hertog Jan tijdens een bijzonder smaakavontuur. Met als resultaat vier buitengewone bieren, die vaste ideeën op hun kop zetten over hoe bier hoort te smaken.

 

Harold Hamersma & Gerard van den Broek

“Proeven gaat voor mij op een bijna wellustige manier: het is een feest voor al je zintuigen. Wat zie je in het glas? Wat ruik je? Wat voel je in je mond? Welke smaken ontwikkelen zich als je een slok neemt? Waar denk je aan, als je proeft? Bij mijn ontmoeting met Gerard van den Broek werd me één ding meteen duidelijk: de brouwers van Hertog Jan zijn net zulke smaakenthousiastelingen als ik!”

Harold Hamersma, wijnsommelier, wijnjournalist en professioneel smaakenthousiast.

“Tijdens ons smaakavontuur hebben Gerard en ik elkaar laten proeven van de smaken, waar we dagelijks mee bezig zijn. Wat het gebeuren nog leuker maakt, is samen van gedachten wisselen over wát we proeven. Daarom zeg ik: een goede fles drink je nooit alleen, of het nu gaat om wijn of om bier. Gun jezelf de tijd om er samen voor te gaan zitten en te ontdekken. Deel je smaakervaringen. En nog een tip: hoe meer je weet over wat je proeft, hoe meer smaak een echte belevenis wordt.”

 

DE ONBEREKENBAARHEID VAN VATRIJPING, DAT IS MAGIE

“De fijne kneepjes van vatgerijpt bier hebben we opgedaan bij de Amerikaanse brouwerij Goose Island. Zij zijn al 25 jaar pioniers op het gebied van barrel aging. De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Want de natuur streeft altijd naar evenwicht.”

Brouwer bij Hertog Jan sinds 1986, en Meesterbrouwer vanaf 2000.

“Dankzij onze gedegen kennis en ervaring hebben we het proces van vatrijping goed onder de knie. Maar er blijft altijd een stukje onberekenbaarheid, als je bier in houten vaten laat rijpen. Dat is de magie. Het heeft onder andere te maken met hoe goed de vaten zijn, die je gebruikt. Wat dat betreft heb ik veel opgestoken van Harold Hamersma. Als wijnkenner heeft hij me veel verteld over wat de kwaliteit van een vat bepaalt.”