Op koude, gure dagen zetten we graag een stevige maaltijd op tafel. Deze smeuïge spruitjesstamppot is zacht en licht bitter van smaak en past perfect bij de pittige, vette spekreepjes, de knapperige bosui en de geroosterde sesamzaadjes. In combinatie met het Hertog Jan Winterbier wordt dit hartige gerecht wat zoeter. Daarnaast tempert dit stevige, zoete bier de pittigheid van de spekreepjes. Aan tafel!
Ingrediënten voor 3 - 4 personen
Stamppot
- 1 kilogram kruimige aardappelen
- 500 gram spruitjes
- scheut halfvolle melk
- klont boter
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
Spekreepjes
- 4 speklapjes, à la minute
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal oelek
Topping
- 3 - 4 bosuitjes
- klein handje sesamzaadjes
Bereiding
Snijd de speklapjes in reepjes van ongeveer een centimeter, doe in een afsluitbaar bakje en meng met ketjap en sambal. Laat een half uurtje marineren.
Schil de aardappelen, maak de spruitjes schoon en doe samen in een kookpan met ruim water en een beetje zout. Kook in ongeveer 20 minuten gaar. Snijd ondertussen de bosuitjes in ringen en rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
Giet de aardappels en de spruitjes af. Bak de spekreepjes in 2 - 5 minuten bruin en gaar in een koekenpan. Stamp ondertussen de aardappels en de spruitjes.
Maak de stamppot smeuïg met boter en melk. Breng het geheel op smaak met zout en peper en verdeel de spruitjesstamppot over de borden. Verdeel ook de pittige spekreepjes over de stamp en maak af met knapperige bosuitjes en geroosterde sesamzaadjes.