Stoofpotje met pure chocolade

En Hertog Jan Winterbier

Op koudere dagen kun je jezelf de hele dag verheugen op dat winterse stoofpotje dat op het fornuis staat te pruttelen. Een krachtige stoofpot met vlees gestoofd in bier en afgemaakt met pure chocolade. Serveer dit hartige stoofpotje met knapperige frieten of een smeuïge stamppot en drink er een stevig Hertog Jan Winterbier bij. Dit zware, zoete bier versterkt de chocoladesmaak in het stoofpotje. Mmmm, deze winterse bier-spijscombinatie kun je niet weerstaan!

Ingrediënten voor 4 - 6 porties

  • 1 kilogram riblappen
  • 2 witte uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 flesjes bier, bijvoorbeeld Hertog Jan Winterbier, Dubbel, Bockbier of Karakter
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren
  • 50 gram extra pure chocolade
  • klont boter om in te bakken
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snipper de uien. Zet een ruime stoofpan op het vuur en fruit de uien in een flinke klont boter. Snijd de riblappen in grove stukken, bestrooi met peper en zout en bak rondom bruin. Voeg knoflook, paprikapoeder, tomatenpuree en een lik mosterd toe en bak even mee.

Schenk twee flesjes bier bij het vlees en breng de stoofpot aan de kook. Voeg de kruidnagels en de laurierbladeren toe en laat in ruim drie uur zachtjes gaar sudderen. Roer elk half uur even door. Voeg op het laatste de chocolade toe, roer door en kruid af met versgemalen peper en zout. 

Tip: Lekker bij knapperige frieten of bij stamppot.