Vatgerijpt 2021

De Paradox van Zoet

Onze brouwers leggen hun bier alleen te rijpen op zorgvuldig geselecteerde vaten met een smaakvolle achtergrond. In aanloop naar Vatgerijpt 2021 beseften ze dat je ook smaken kunt proeven die er eigenlijk niet zijn. Neem bijvoorbeeld onze Grand Prestige: in elke slok kun je zoete tonen van chocolade, karamel en fruit herkennen, maar tegelijkertijd is het bier niet echt zoet.
 
Vaten uit Portugal
Gerard en Micha vonden het zo’n interessante tegenstelling, dat ze voor de 5e editie van Vatgerijpt naar Portugal zijn afgereisd. In het thuisland van Port - het zoete zusje van de Grand Prestige - leerden ze alles over de elementen van zoet. Al snel werd het duidelijk dat ze hun bier deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en het bijzondere Aguardente. Stuk voor stuk wijnen - en één destillaat - met een rijke geschiedenis in ‘zoet’.
 
Het is ze gelukt om de unieke tonen van de Portugese vaten aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder extra zoetheid mee te brengen. Het is de paradox van zoet, vastgelegd in vier buitengewone vatgerijpte bieren.