Voor 4 personen
Ingrediënten:
2 stukjes eendenborst
1 bleekselderij
20 g Lapsang thee
1 L melk
20 cl druivenpitolie
Zout en peper
Voor de saus:
50 cl rode wijn (Bordeaux Merlot)
4 el zwarte kersenjam
1 laurierblaadje
2 el grove mosterd
Bereidingswijze:
- Breng 1 liter melk en de Lapsang thee aan de kook. Voeg een scheutje water toe om de vloeistof te egaliseren.
- Schil ondertussen de bleekselderij en snij deze in vier delen. Voeg de bleekselderij toe aan de pan met melk en breng deze zo’n 7-8 minuten aan de kook. Prik met het lemmet van een mes in een stuk van de bleekselderij. Wanneer deze zonder weerstand zinkt, zijn ze gaar. Haal de stukken uit de pan leg ze op absorberend papier of keukenrol.
- Maak de saus. Doe de wijn, jam en het laurierblad in een steelpan en laat deze zachtjes pruttelen. Voeg vervolgens de mosterd toe. Roer ondertussen goed door om het mengsel glad te krijgen. Zet de pan op laag vuur en laat even staan.
- Verhit een koekenpan en voeg de druivenpitolie toe. Doe als de pan goed heet is de eendenborst erbij. Bak deze 15 – 20 minuten op de huid. Dep regelmatig met een stuk keukenpapier af om te ontvetten. Draai de eendenborst vervolgens om en bak hem nog zo’n 10 - 15 minuten op de vleeszijde. Hoelang de eendenborst precies moet bakken, is afhankelijk van de dikte van het vlees. Wikkel het vlees daarna in aluminiumfolie en laat tien minuten rusten. Bewaar de jus uit de pan.
- Serveer de eendenborst en giet de saus en jus eromheen. Leg de stukken bleekselderij in de saus en geniet.
Suggestie: dit gerecht past fantastisch bij onze Hertog Jan Grand Prestige. Als je van het diner genoten hebt, is het tijd om na te tafelen met Vatgerijpt Bière du Soir Bordeaux Merlot.