Nederland is een echt bierland. Al sinds het begin van onze jaartelling brouwen en drinken we bier. Milde gerst, hartige rogge en friszure tarwe – geurige mouten die smaak geven aan bier – groeien goed in ons klimaat. Ook is er zuiver water in overvloed, van goede kwaliteit om mee te brouwen.
Er was een tijd dat vrijwel elke streek in Nederland een eigen bier had. Maar rond 1980 kent het Nederlandse bier eigenlijk nog maar een smaak: die van pils. Er zijn dan maar weinig brouwerijen over die het vakmanschap in ere houden om andere, traditionele bieren te brouwen.
Eén daarvan ligt aan de Maas in het Limburgse Arcen en brouwt al sinds 1915 zijn bieren in het karakteristieke bakstenen gebouw. Een kenmerkend bier uit de reeks van Hertog Jan is hun Grand Prestige; een gerstewijn van hoge gisting gebrouwen met vier verschillende soorten mout.
Net als bij bepaalde wijnen ontwikkelt de smaak zich verder, als je het bier langer bewaart. De smaak evolueert dan naar smaken die doen denken aan een mooie portwijn.
KRUISBESTUIVING
Voor Grand Prestige Vatgerijpt 2019 werkt Hertog Jan daarom samen met drie ambachtelijke jeneverdistillateurs. In speciale vaten, gebruikt voor de smaakontwikkeling van hun jenevers, rijpt maandenlang de smaak van Grand Prestige. Na enkele maanden rijpen, voegen twee distillateurs samen met meesterbrouwer Gerard nog extracten van kruiden en specerijen toe, karakteristiek voor hun distilleerderij. De derde variant blijft puur en ongemoeid, hierbij doen de vaten al het werk.
EEN RIJKE HISTORIE VAN HOLLANDSE BODEM
Uit deze samenwerking ontstaat een geraffineerd palet van aroma’s en smaken. Een smaakervaring om de tijd voor te nemen, de smaken te ontleden en de diverse elementen in hun harmonie te ervaren.