Als je ‘whisky’ hoort, denk je aan Schotland. Zeg je ‘cognac’, dan komt Frankrijk bovendrijven. Zo is jenever een echt ‘oud- Hollandsch’ product. Net als bij bier draait het bij jenever om eeuwenoud vakmanschap dat eenvoudige, ‘aardse’ grondstoffen zoals gerst en rogge, veredelt tot rijke smaken. In een jeneverstokerij ruikt het, net als bij een bierbrouwer, naar mout. Jenever maak je door moutwijn te distilleren met jeneverbessen en andere smaakmakers. De alcohol verdampt en condenseert samen met geur- en smaakstoffen: van sinaasappelschil bijvoorbeeld, karwij of kaneel.
BESCHERMD STREEKPRODUCT
Jenever stoken is een ambacht dat in de Lage Landen ontstaat aan het einde van de middeleeuwen. In de zestiende eeuw wordt het nog verkocht als middel tegen spierpijn, en daarna neemt het een vlucht. In de Gouden Eeuw is de inmiddels doorontwikkelde jenever van ambachtelijk gestookte moutwijn een gewild exportproduct. Onder invloed van Willem III van Oranje, die later over Engeland en Ierland regeert, wordt jenever in Engeland populair. De Engelsen noemen die Hollandse jenever ‘ginniver’, wat later verbastert naar gin.
Vandaag de dag heeft jenever een officiële status van beschermd streekproduct voor Nederland en België. In ons land zijn er zo’n 35 jeneverdistillateurs die een stuk traditioneel vakmanschap in ere houden. Ze werken met natuurlijke grondstoffen. Authentieke smaakmelanges geven hun jenevers een eigen signatuur. Met drie distilleerderijen heeft Hertog Jan de krachten gebundeld voor Grand Prestige Vatgerijpt 2019: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, smelten samen tot een unieke smaakbeleving.