De magie van

Vatrijping

De vaten komen vanuit Dordrecht (Rutte), Baarle-Nassau (Zuidam) en Groningen (Hooghoudt) naar de brouwerij in Arcen, waar ze eerst worden voorgespoeld met koolzuurgas, zodat al het zuurstof uit de vaten verdwijnt. Daarna worden alle onder lage tegendruk gevuld om oxidatie te voorkomen. Vervolgens worden de vaten in de vatenruimte in de Hertog Jan brouwerij gelegd, waar ze onder optimale omstandigheden enkele maanden rijpen. Het bier wordt tussendoor regelmatig geproefd en alles wordt microbiologisch gecontroleerd. 

Voor de uiteindelijke smaak van de Vatgerijpt-versies van Rutte en Hooghoudt zijn er samen met Myriam Hendrickx van Rutte en Frank Leystra van Hooghoudt nog zogenoemde extracten toegevoegd. Dit zijn extracten van bijvoorbeeld kruiden, specerijen en fruit die bepalend zijn voor de smaak die de distillateur wil creëren. In de Vatgerijpt 2019 van Rutte kun je bijvoorbeeld denken aan distillaat van walnoten en hazelnoten en natuurlijk verkregen kersenextract. Bij de Vatgerijpt 2019 van Hooghoudt zijn er distillaten van distel en kalmoeswortel gebruikt. De Grand Prestige gerijpt in de Zuidamvaten verkrijgt haar smaak alleen van het vat. De vaten van Zuidam zijn in Amerika speciaal gemaakt van wit eikenhout. 

Na de rijping wordt de inhoud uit de vijftig vaten van de afzonderlijke distillateurs overgeheveld naar een lagertank: voor elke variant één. Vervolgens worden de bieren in flessen afgevuld en is Vatgerijpt 2019 klaar om gedronken te worden. 

Meesterbrouwer Gerard van den Broek licht toe hoe de vatrijping in zijn werk is gegaan. 

"De natuur haar gang laten gaan, dat is bij vatrijping het belangrijkste. Want de natuur streeft altijd naar evenwicht. Je moet niks willen forceren. We laten bier met tien procent alcohol rijpen op vaten waar jenever met 55 procent alcohol in heeft gelagerd. Door de tijd gaan de smaken van het bier een huwelijk aan met de smaken van het houten vat. Daarbij verloopt de rijping in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt voor een stukje onberekenbaarheid in het rijpingsproces. Daarin schuilt een soort magie, wat vatrijping voor ons zo bijzonder en leuk maakt."