Hertog Jan Grand Prestige

Het kroonjuweel van Hertog Jan

Bier om te bewaren

Onze Grand Prestige, gebrouwen met wel vier verschillende mouten, wordt ook wel omschreven als gerstewijn. In de rijpe, volle smaak laten bitter en zoet zich opmerkelijke goed onderscheiden. De smaak van Hertog Jan Grand Prestige wordt door kenners en liefhebbers tot ver buiten onze grenzen gewaardeerd, wat onder andere blijkt uit de gouden bekroningen op diverse gerenommeerde bierwedstrijden. Naarmate Grand Prestige langer bewaard wordt, ontwikkelt die prachtige smaak zich zelfs nóg verder. Na een aantal jaren doet de smaak denken aan een prachtige oude portwijn. In onze kelders liggen inmiddels heel wat flessen te rijpen, een aantal daarvan zijn gereserveerd. Bestel je zo’n persoonlijke fles, voor jezelf of als cadeau, dan mag die acht jaar bij ons blijven liggen tot ie wordt opgehaald.

Karakteristieken

Karakter Vol en complex
Type Gerstewijn van hoge gisting
Smaak Vol en rijp, zoet en bitter duidelijk te onderscheiden
Kleur Diep roodbruin
Alcohol% 10%
Drinktemp.  10-12°C

Gerard over Grand Prestige

Grand Prestige is het kroonjuweel van onze brouwerij. Ik ben er trots op dat wij in onze brouwerij zo’n mooi bier brouwen. De keuze van de grondstoffen, de smaak die onze gist produceert en het vakmanschap van de brouwers maken dit bier heel bijzonder. De smaak is een wisselend palet van geroosterde mout, een vleugje karamel, kruidig en volmondig en in de afdronk proef je een aangename bitterheid met een tikje zoet. Het aroma is heerlijk fruitig. 

De complexheid van de smaak en de warmte van de alcohol geven mij een gevoel van rijkdom en rust. Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Vanaf twee jaar na bottelen gaat het bier evolueren naar een portachtige, complexe smaak en geur. Tegenwoordig liggen er talloze flessen te rusten in de kelder onder de brouwerij in Arcen.

Het verhaal achter Hertog Jan Grand Prestige

In deze serie gaat journalist Joris Vermeer op zoek naar de verhalen achter verschillende Nederlandse bieren. Dit keer Hertog Jan Grand Prestige.

Het wordt het Kroonjuweel van de Arcense brouwerij genoemd, mede doordat de smaak zich mooi ontwikkelt als je het jaren laat rijpen. Joris neemt met Meesterbrouwer Gerard de proef op de som.

Gerstewijn van hoge gisting

In 2001 liep onze meesterbrouwer Gerard van de Broek door de kelders onder de brouwerij te Arcen. Daar trof hij een pallet vol verweerde flessen Grand Prestige aan. Aan het laagje rivierslib op de flessen te zien, lagen ze er al vóórdat het Maaswater er in 1993 naar binnen was gestroomd. Gerard nam één van de flessen, wreef de modder er af en schudde de inhoud heen en weer. De vloeistof bleef helder. Het bier leek nog drinkbaar.

Bestel een persoonlijke fles Grand Prestige

Een eigen genummerde fles Grand Prestige die in onze brouwerij ligt te rijpen. Je hebt zes jaar de tijd om je fles tijdens een rondleiding te komen halen. Bestel het certificaat voor jezelf óf als cadeau. €39,95 inclusief rondleiding voor twee volwassenen en twee speciaalbierglazen.

Bestellen