Hertog Jan Lentebock

Om de lente mee te vieren

Goudgeel seizoensbier

Hertog Jan Lentebock is een goudgeel seizoensbier met een fruitige smaak en ‘n stevige afdronk. Van origine is het een Märzenbier. Deze traditie ontstond in Duitsland toen daar het brouwen in de zomer werd verboden. Dit gebeurde met open vuren in het veld en leverde op die manier brandgevaar op. Dus brouwde men in de maand maart (Märzen) een goed houdbaar bier dat onder de grond bewaard werd. Vaak lagen de kelders onder de schaduw van een grote kastanjeboom om het bier zo koel mogelijk te houden. Gedurende de zomer haalde men af en toe een vat naar boven. Met onze moderne methodes en technieken hoeven we tegenwoordig geen speciaal houdbaar bier meer te brouwen. Maar omdat we het zo verschrikkelijk lekker vinden vieren wij elk jaar de nieuwe lente met dit heerlijke bier.

Karakteristieken

Karakter Traditioneel voorjaarsbier
Type Seizoensbier van hoge gisting
Smaak Romig en fruitig
Kleur Goudgeel
Alcohol% 7,2%
Drinktemp.  6-10°C

Han over Lentebock

Lentebock is altijd een van mijn lievelingsbieren geweest, ook toen het nog Meibock heette. Het is een lekker fris voorjaarsbier, een mooi speciaalbier. De smaak is fruitig met een stevige afdronk, een beetje zoet met een fris zuurtje. 

Je kunt er appel en peer in proeven, en het heeft een hint van honing. Als je Lentebock proeft is het voorjaar. Kan het mooier? Een lekker lentezonnetje, overal vrolijkheid én zo’n goudgeel glas heerlijke Lentebock! Dat noem ik genieten!

Van ondergronds bier tot officieel feestbier

In 1539 verbood de vorst van Beieren het bierbrouwen in de zomer. De vuren onder de ketels in het droge zomerveld vormden een gevaar voor brand. De mensen van Beieren hielden echter te veel van hun bier om zo lang zonder te kunnen. Ze brouwden elk jaar in maart een lang houdbaar bier. Met meer hop, meer alcohol en meer zuren. Dit noemden ze maartbier, Märzen.