Gerard

Nestorbrouwer

Over Gerard

Onze Gerard heeft een technische achtergrond en werd in de jaren tachtig betrokken bij de bouw van een nieuwe brouwerij. Om zijn plannen zo goed mogelijk uit te voeren, wilde hij tot in detail weten wat er biologisch en chemisch in de ketels en tanks gebeurde. De brouwmeester was onder de indruk van zijn nieuwsgierigheid, waardoor Gerard op 27-jarige leeftijd weer terug in de studiebanken ging om het bierbrouwen onder de knie te krijgen. Het fascineerde hem zo, dat hij zijn carrière in de techniek opgaf om zelf brouwer te worden. In 1994 was hij de man die de receptuur van Hertog Jan Pilsener ontwikkelde, in 1995 werd hij Meesterbrouwer en in 2000 kwam hij naar Arcen om zich volledig te verdiepen in het brouwen van speciaalbier. Een prachtige loopbaan volgde.

Toen Gerard zijn pensioensleeftijd bereikte, deed hij een stapje terug. Op 24 September 2021 benoemde de burgemeester van Heeze-Leende – waar Gerard woont – hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met een koninklijk lintje werd hij bedankt voor zijn jarenlange inzet bij de Limburgse brouwerij en bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur. Vanaf nu is de voormalig Meesterbrouwer bij Hertog Jan betrokken als ‘Nesterbrouwer’, een bijzondere nieuwe titel. Het Latijnse ‘Nestor’ betekent ‘stamoudste’ en komt van een Griekse mythe die toen hij ouder werd, steeds meer roem kreeg door zijn wijsheden en spraakzaamheid. Eigenschappen die onze Gerard ook niet vreemd zijn. Het verstrijken van tijd blijft een terugkerend thema in Gerards’ carrière, want net als zijn geliefde Grand Prestige werd hij ‘Beter met de jaren’. Je kunt wel zeggen dat hij op een hoogtepunt is ‘gestopt’. En hoewel hij nu meer tijd heeft om met kleinkinderen en zijn hengel aan de waterkant te zitten, is hij nog regelmatig bij de brouwerij te vinden… Liefde voor bier vergaat niet, zullen we maar zeggen.

Gerard's CV

Naam: Gerard van den Broek
Geboren: April 1955
Brouwer sinds: 1986
Favoriete Hertog Jan bier: Hertog Jan Grand Prestige

Gerard over Grand Prestige

Grand Prestige is het kroonjuweel van onze brouwerij. Ik ben er trots op dat wij in onze brouwerij zo’n mooi bier brouwen. De keuze van de grondstoffen, de smaak die onze gist produceert en het vakmanschap van de brouwers maken dit bier heel bijzonder. De smaak is een wisselend palet van geroosterde mout, een vleugje karamel, kruidig en volmondig en in de afdronk proef je een aangename bitterheid met een tikje zoet. Het aroma is heerlijk fruitig. De complexheid van de smaak en de warmte van de alcohol geven mij een gevoel van rijkdom en rust. Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Vanaf twee jaar na bottelen gaat het bier evolueren naar een portachtige, complexe smaak en geur. Tegenwoordig liggen er talloze flessen te rusten in de kelder onder de brouwerij in Arcen.

Meer over Grand Prestige

Gerard over Pilsener

Hertog Jan Pilsener is ons bekendste bier, echt het visitekaartje van onze brouwerij. Gebrouwen met de mooiste ingrediënten en natuurzuiver water. De volle, rijke smaak dankt het aan ons gist én aan de manier waarop we het brouwen. Hoe we dat precies doen? Dat vertellen we alleen tijdens rondleidingen. In de afdronk proef je een mooi zacht bittertje. Zelf drink ik ons Pilsener het liefst vers gebrouwen.

Meer over Pilsener

"Prachtig hoe onze gist zijn werk doet"

Gerard