Veelgestelde Vragen

  • Vatrijpen, veelal ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een gebruikt houten vat waar eerder whiskey of een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in heeft gezeten (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

  • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

   Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele vatgerijpt serie uitgebracht.

  • Maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd, waarbij de Grand Prestige heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’ gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

   In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelen we de krachten met drie ambachtelijke jenever-distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, komen samen voor een unieke smaakbeleving.

   Naast deze jenever-distillateurs vonden onze brouwers een Nederlands wijndomein bereid een bijzondere samenwerking aan te gaan: het rijpen van Grand Prestige op wijnvaten. De gebundelde krachten zorgen voor een vierde Vatgerijpte Grand Prestige, wederom van Nederlandse bodem. Waar de combinatie tussen wijn en bier normaalgesproken wordt vermeden, werd deze hier juist aangegaan met een prachtige Grand Prestige Vatgerijpt variant als gevolg.

  • De wijnvaten komen van een Nederlandse wijngaard in de Betuwe, het Betuws Wijndomein. Sinds 2004 worden hier met behulp van speciale druivenrassen kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen gemaakt.

  • De vaten die gebruikt worden voor het rijpen van de Grand Prestige Vatgerijpt zijn gebruikt voor het maken van een rode wijn: de LingeRood|Cuvée Barrique. Deze rode wijn is gemaakt van de druivenrassen Regent en Pinotin. Voor het maken van de wijn worden eikenhouten vaten gebruikt, van zowel Franse als Amerikaanse afkomst.

  • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de wijn opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring.
   De tijd, het vakmanschap, de schaarste en het unieke product (75cl fles) zijn verkrijgbaar voor 25 euro per fles.

  • Wat deze Vatgerijpt editie zo exclusief maakt is dat er slechts twaalf vaten beschikbaar zijn. Alle wijnvaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

  • Onze brouwers zijn super nieuwsgierig en wilden graag experimenteren met het rijpen van onze Grand Prestige op wijnvaten. Want wat zou dit oer-Nederlands product doen met de smaak van een Grand Prestige? Daar konden we maar op een manier achter komen.. Zelf testen!

  • Doordat onze brouwers geinspireerd zijn geraakt door de smaken uit de Nederlandse cultuur die onze Vatgerijpteditie van vorig jaar kenmerkten, zijn ze dit jaar op zoek gegaan naar vaten van Nederlandse bodem. Het Betuws Wijndomein maakt hun wijnen van speciale druivenrassen. Een vakmanschap waardoor kwalitatief hoogwaardige Nederlandse wijnen ontstaan. Net als bij bier worden deze wijnen gemaakt van natuurlijke grondstoffen, wat zorgt voor de perfecte smaak.

  • Het alcoholpercentage van de Hertog Jan Grand Prestige wijneditie is 10,6% vol.

  • Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Gemiddeld is een minimum van zes maanden gangbaar. Deze vatgerijpt editie van Hertog Jan heeft 10 maanden op vaten gerijpt. De brouwers en wijnmakers monitoren continu wat de smaak doet.

  • Wat deze Vatgerijpt editie zo exclusief maakt is dat er slechts negen vaten hebben liggen rijpen, aanzienlijk minder dan de Jenever-editie. Tevens hebben deze vaten nóg langer gerijpt, namelijk 10 maanden. Het proces na het rijpen is gelijk, dus dit zorgt voor een hogere kostprijs per fles. Tevens krijg je er ook nu twee proefglazen of een groot Vatgerijpt glas bij.

  • Onze brouwers houden van experimenteren en wilden heel graag de uitdaging aangaan met het rijpen op wijnvaten. Maar door de drie jenever-edities was er niet heel veel ruimte meer over in de rijpingskelder. Hierdoor was van de wijneditie slechts een beperke oplage van 1.700 flessen verkrijgbaar.

  • Deze Vatgerijpt editie was exclusief verkrijgbaar in de brouwerijwinkel in Arcen en bij het Betuws Wijndomein. Deze editie is inmiddels helemaal uitverkocht. In Arcen liggen alweer nieuwe vaten te rijpen voor de volgende smaakbeleving. Wil je op de hoogte blijven over Vatgerijpt 2020, schrijf je dan hier in.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. De proefglaasjes zijn daar zeer geschikt voor. Geen enorme glazen bier. De 75cl fles waarin dit bijzondere bier gepresenteerd wordt, is dan ook meer dan geschikt om te delen met anderen.

  • Het is een bier die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 14 graden. Drink het bier bij voorkeur uit een Hertog Jan Grand Prestige proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

  • Vatgerijpte bieren zijn zeker bieren. De volledig door ons gebrouwen Grand Prestige is de basis voor het product. Een gerstewijn, echt bier. Echter gaat het bij Vatgerijpt wel om bieren met een zeer breed en complex smaakpalet. Het wordt een bierstijl die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een pilsener. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 10 en 16 procent alcohol en vraagt dan ook zeker om een ander genietmoment.

  • De Grand Prestige heeft 10 maanden gerijpt. De rijping op wijnvaten zorgt voor een mooie balans in het bier tussen zoet en een licht zuurtje en een fruitige aroma. De smaak is donker; wat chocolade- en caramelsmaken met een hele fruitige ondertoon van rood fruit. Dit maakt de Vatgerijpt wijneditie tot een soepel bier. Gedurende de beginperiode van het rijpingsproces stond de ontwikkeling van de smaak een beetje stil. Maar naar mate de tijd vorderde, kwam de smaak steeds beter tot stand.

   Bij de laatste smaaktest, na het rijpingsproces van 10 maanden, hebben onze brouwers in samenwerking met de wijnmakers ervoor gekozen geen extra toevoegingen te doen aan het bier. Hierdoor behoudt de Grand Prestige zijn pure smaak, met mooie tonen die afkomstig zijn uit de wijnvaten.

   Betuws Wijndomein maakt met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Zowel Diederik als Arina - de eigenaren van het Betuws Wijndomein - hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Hiervoor worden alle druiven gebruikt, van de ‘groene oogst’ tot aan de druivenschillen na het druivenpersen. En dit past helemaal bij de visie van het wijndomein.

  • Voordat de Grand Prestige heeft mogen rijpen in deze vaten, werden deze gebruikt voor het maken van een rode wijn. De LingeRood|Cuvée Barrique, gemaakt van de druivenrassen Regent en Pinotin. Deze rode wijn heeft recent een gouden medaille gewonnen bij de wijnkeuring door De Lage Landen in de categorie ‘beste rode wijn’.

  • Gerard ontmoette Arina en Diederik bij de lancering van de tweede versie van Vatgerijpt in Amsterdam. Door de jaren heen zijn ze door hun passie voor bier en wijn altijd in contact gebleven. Toen onze brouwers zoekende waren naar Nederlandse meesterwerken werd meteen gedacht aan het Betuws Wijndomein; het begin van een mooie samenwerking.

  • Alle brouwers van Hertog Jan hebben een belangrijk aandeel in de totstandkoming van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Voor deze editie is nauw samengewerkt met Diederik en Arina van het Betuws Wijndomein.

  • Onze meesterbrouwer Gerard adviseert te beginnen met de wijnversie. Daarna volgen de drie jeneveredities, die wat zwaarder van smaak zijn. Het beste wordt de wijnversie opgevolgd door de Grand Prestige Zuidam editie, hierna de Hooghoudt en als afsluiter de Rutte editie.

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal acht jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.