Veelgestelde Vragen

  • Vatrijpen, ook wel ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een houten vat waar eerder een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in zat (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

  • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

   Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele Vatgerijpt serie uitgebracht. Daarnaast zijn onze brouwers altijd bezig met vernieuwing en geïnteresseerd door smaak; ze laten zich graag verrassen door nieuwe smaaksensaties die het Vatrijpen met zich mee kan brengen.

  • In maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd, waarbij onze Grand Prestige gerijpt had op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’, gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

   In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelden we de krachten met drie ambachtelijke jenever- distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, kwamen samen voor een unieke smaakbeleving.

   Daarbij hadden we in 2019 nóg een samenwerking, die net als bij de Vatgerijpte Jenever-editie, ook een samenwerking was met een oer-Hollands tintje. Met de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein werkten we nauw samen aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt - Wijn Editie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin.

   In 2020 zijn de brouwers de grens weer over gegaan, en wel naar Schotland: hét land bij uitstek van de whisky. Het rijpen van onze Grand Prestige op vier soorten whiskyvaten met elk een compleet ander smaakpalet wat zo kenmerkend is voor die whisky-regio, zorgt ervoor dat de unieke smaak van whisky perfect samenvalt met de volle smaak van Grand Prestige.

   Voor de 5e editie van Vatgerijpt werd naar Portugal afgereisd. In het thuisland van Port - het zoete zusje van de Grand Prestige - leerden ze alles over de elementen van zoet. Al snel werd het duidelijk dat ze hun bier deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en het bijzondere Aguardente. Stuk voor stuk met een rijke geschiedenis in ‘zoet’. Het is de brouwers gelukt om de unieke tonen van de Portugese vaten aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder extra zoetheid mee te brengen. Het is de paradox van zoet, vastgelegd in vier buitengewone vatgerijpte bieren.

   In 2022, lanceerden we onze Franse ‘Bière du Soir’’ editie. Voor deze serie bemachtigden Micha en Gerard vaten van Cognac, Armagnac, Bordeaux-Merlot en Calvados.

  • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de drank opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring.

  • Alle vaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Daarom is het mogelijk om ongeveer 160 vaten tegelijk te rijpen. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. De proefglaasjes zijn daar zeer geschikt voor. Geen enorme glazen bier. De 75cl fles waarin deze bijzondere bieren gepresenteerd worden, zijn dan ook meer dan geschikt om te delen met anderen.

  • Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 10-12 graden. Drink het bier bij voorkeur uit het Vatgerijpt proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

   • Op 2 en 3 december openen we de deuren van de brouwerij in Arcen voor liefhebbers die een rondleiding geboekt hebben. Zij kunnen dan hun flessen ter plaatse kopen in de brouwerijwinkel. Ook als je geen rondleiding hebt geboekt, ben je welkom om je set te kopen kopen in de brouwerijwinkel. Let op: er zijn enkel volledige sets beschikbaar tijdens deze twee dagen. Je kan dus geen losse flessen kopen.
   • De online verkoop start op dinsdag 5 december. We hebben de nodige maatregelen genomen om een overbezette server te voorkomen. Je kan die dag zowel volledige sets als losse flessen kopen via onze online brouwerijwinkel.
  • Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen; allereerst zie je wereldwijd een enorme vraag naar vaten, het succes van vatgerijpte bieren in het algemeen leidt tot schaarste in vaten. Het afgelopen jaar is ook het effect van prijsverhogingen terug te merken op vele vlakken; zowel bij transport als grondstoffen (denk aan verpakkingsmateriaal) zijn de kosten enorm toegenomen.

  • Ivm de gelimiteerde oplage en de grote vraag naar Vatgerijpte bieren, hanteren we een maximum van 2 flessen per variant per persoon.

  • Doordat we slechts een heel gelimiteerd aantal vaten jaarlijks te rijpen leggen, is Vatgerijpt helaas niet in grote oplage verkrijgbaar. We kiezen daarom ook maar voor een beperkt aantal distributiepunten; dat is onze brouwerijwinkel in Arcen, de online Vatgerijpt webshop en horecazaken die zijn aangesloten bij Het Genootschap. Door de beperkte aantallen wordt Vatgerijpt door Hertog Jan dus niet aan retail, slijters of andere horeca uitgeleverd.

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal zes jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • Niet alle productiecodes - vooral van oudere flessen - staan in het systeem. Je kunt je fles altijd handmatig toevoegen door zelf het jaar, de maand en de soort fles of kruik in te voeren. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.