Veelgestelde Vragen

  • Vanaf maandag 25 maart zijn de Vatgerijpt bieren online verkrijgbaar, zo lang de voorraad strekt, via de webshop van Hertog Jan: hertogjan.nl/vatgerijpt. Ook kun je terecht bij onze brouwerij in Arcen

   Daarnaast zullen de aangesloten cafés van het Hertog Jan Genootschap deze bieren schenken. Zij zijn de enige horecazaken die Vatgerijpt in het assortiment hebben, zolang de voorraad strekt. Voor een exacte ledenlijst: hertogjan.nl/genootschap

  • Per stuk zijn de prijzen als volgt.Per stuk zijn de prijzen als volgt.

   Vatgerijpt Zuidam   € 20,00 per stuk
   Vatgerijpt Rutte   € 20,00 per stuk
   Vatgerijpt Hooghoudt   € 20,00 per stuk
   Grand Prestige Jenever   € 25,00 per stuk

   De Grand Prestige Jenever is online alleen te verkijgen in combinatie met de complete set. De complete set is verkrijgbaar voor € 85,00. 

   Bij slijterij Valckx in Arcen is een zeer beperkte oplage losse flessen Grand Prestige Jenever te verkrijgen.

  • Per variant zijn er maximaal 10.000 flessen beschikbaar.
   Van de Grand Prestige Jenever zijn 5.000 stuks gemaakt.

  • Behalve in onze online brouwerijwinkel en bij onze brouwerij in Arcen, zullen de aangesloten cafés van het Hertog Jan Genootschap deze bieren schenken. Zij zijn de enige horecazaken die Vatgerijpt in het assortiment hebben, zolang de voorraad strekt. Voor een exacte ledenlijst: hertogjan.nl/genootschap

  • Doordat we slechts 150 vaten jaarlijks te rijpen leggen, is Vatgerijpt helaas niet in grote oplage verkrijgbaar. We kiezen daarom ook maar voor een beperkt aantal distributiepunten; dat is onze brouwerijwinkel in Arcen, de online Vatgerijpt webshop en horecazaken die zijn aangesloten bij Het Genootschap. Tevens hebben onze partners een klein aantal flessen van hun eigen bier ontvangen, die zij vervolgens distribueren. Omdat we dit jaar ook een Grand Prestige Jenever hebben, werken we eenmalig samen met één slijterij in Arcen, die voor ons de jenever verkoopt. Door de beperkte aantallen wordt Vatgerijpt door Hertog Jan dus niet aan retail, slijters of andere horeca uitgeleverd.

  • De prijs van Vatgerijpt is sterk afhankelijk van de grondstoffen, vaten en partners waar wij mee werken. De prijzen varieren daarom soms. Vorig jaar verschilde de prijs per variant en dit jaar hebben we er voor gekozen om op 1 prijs uit te komen, die daardoor net 50ct hoger ligt dan de laagste prijs van vorig jaar. 

  • Alle brouwers van Hertog Jan hebben een belangrijk aandeel in de totstandkoming van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. Voor deze editie is nauw samengewerkt met Myriam Hendrickx, Patrick van Zuidam en Frank Leystra.

   Vatgerijpt 2019 is een echt Hollands Meesterwerk te noemen. Vol trots hebben we mogen samenwerken met de beste Meesterdistillateurs van Nederland. Samen met Meesterbrouwer Gerard hebben zij samen een selectie van vaten gemaakt en continu de smaakontwikkelingvan Grand Prestige in ‘hun’ vaten gemonitord. Het is een echte smaakexpeditie te noemen, waarin de perfecte balans tussen de Jenevers en het bier gevonden zijn. De drie varianten verschillen door de signatuur van elke meesterdistilleerder en de specifieke smaken per distillaat.

  • We merken, vooral na het winnen van Internationale bierprijzen, dat er zeker interesse is in onze bieren vanuit andere landen. We zijn een echte Nederlandse brouwerij en focussen ons dan ook op Nederland. Het leuke is dat wij op de brouwerij in Arcen, mede gezien de locatie, ook veel Duitse en Belgische Hertog Jan liefhebbers mogen ontvangen.

  • Aangezien Hertog Jan een bierbrouwerij is, wordt de Grand Prestige Jenever verkocht door een partner van Hertog Jan met slijterijvergunning; slijterij Valckx te Arcen. Lees er hier meer over.

  • We zijn erg blij met de geweldige foto’s die gemaakt zijn door Gemmy Woud-Binnendijk. Geheel in de stijl van de Oude Meesters. Daarnaast heeft Aiko Lind in de distilleerderijen en op onze brouwerij foto’s gemaakt.

  • Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 bestaat uit drie varianten: 
   Vatgerijpt Rutte, gerijpt op gerestemoutwijn vaten, Vatgerijpt Zuidam, gerijpt op roggegenever vaten en Vatgerijpt Hooghoudt, gerijpt op korenwijn vaten.

   Tevens is er een zeer gelimiteerde Grand Prestige Jenever verkrijgbaar.

  • De rijping op Ruttes gerstemoutwijn-vaten en de verrijking met een extract van kruiden en fruit geven deze Grand Prestige een bloemige, fruitige smaak. Rutte laat zijn jenever rijpen in gebruikte bourbonvaten, met onder meer kaneel, engelwortel en kalmoes. Dat zorgt voor een intense, aardse smaakbeleving.

   Met Myriam Hendrickx van Rutte nemen we ons bier als uitgangspunt. We combineren de verwarmende en complexe smaak van Grand Prestige met smaken die belangrijk zijn in de jenevers van de distilleerderij. Generatielange ervaring met kruiden, specerijen en vruchten leidt ons tot bijzondere combinaties. Bijvoorbeeld die van bier en noten. Een combinatie die normaal gesproken helemaal niet kan, maar nu door de manier waarop Rutte de noten verwerkt ineens een mooi resultaat geeft.

   RUTTE - Gevestigd in het oude stadshart van Dordrecht heeft Rutte een historie die teruggaat tot 1872. De receptuur van distillaten is van generatie op generatie doorgegeven. Rutte werkt met ‘ouderwetse’ principes, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Op basis van 100 procent natuurlijke, vers verwerkte ingrediënten, moutwijn en pure graanalcohol.

   Doordat de noten gedistilleerd zijn, komen allergenen niét in het eindproduct terecht. Grand Prestige Vatgerijpt Rutte is daardoor veilig te drinken voor mensen met een notenallergie.

  • De Grand Prestige heeft zo’n 10 maanden gerijpt. De rijping op Hooghoudts korenwijnsherry-vaten en de verrijking met een extract van kruiden en specerijen geven deze Grand Prestige een verfijnde, kruidige smaak. De vaten van Hooghoudt komen uit Andalusië. Daar leidden ze een eerste leven voor de rijping van oloroso, de meest geurige van alle sherry’s. Zo ontstaan nootachtige smaken, met tonen van gedroogd fruit.

   Frank Leystra zoekt de Hooghoudt-signatuur die hij het bier wil geven vooral in contrast. Zo komen we op smaken die je terugvindt in de kruidenbitters die ze in het noorden graag drinken. Kalmoeswortel, distel en jeneverbes bijvoorbeeld. De bitterheid die bier van nature van hop kent, speelt in de smaak van Grand Prestige een ondergeschikte rol. Daarom voegen we tijdens de samenwerking met Hooghoudt uitgesproken bittere smaaktonen toe.

   HOOGHOUDT - Hooghoudt is een Gronings familiebedrijf, opgericht in 1888.
   Sinds 1988 mag het zichzelf ‘Koninklijk Hofleverancier’ noemen. Diverse kruiden die zorgen voor smaak van de jenevers, verbouwt Hooghoudt sinds kort zelf op het landgoed Ewsum. De eerbiedwaardige distilleerderij zoekt samenwerking met eigentijdse smaakmakers. Bartenders van bekende cocktailbars transformeren daarbij ambachtelijk vakmanschap tot verrassende smaaksensaties.

  • De smaakalliantie in samenwerking met de destilleerderijen heeft niet alleen drie varianten Grand Prestige met zich meegebracht. De bijzondere samenwerking tussen Meesterbrouwer Gerard en Frank Leystra van Hooghoudt heeft ook geleid tot een eenmalige Grand Prestige Jenever.

   Voor de jenever op basis van Hertog Jan Grand Prestige koelen we het bier, gemengd met alcohol. Na zorgvuldig filteren laten we moutwijn een samenspel met de granen aangaan. Voor een rijke structuur met tonen van jeneverbes en laurier voegen we kruiden toe. Het bier geeft de jenever een smaak van geroosterd mout met een vleugje karamel.

  • De Grand Prestige heeft ruim 9 maanden lang gerijpt. De rijping op Zuidams roggegenever-vaten verrijkt deze Grand Prestige met een prachtige complexe smaak, vol mooie hout- en vanilletonen. De vaten van Zuidam zijn in Amerika speciaal gemaakt van wit eikenhout. Bij Zuidam heeft er meer dan een jaar roggegenever op gelegen. De smaken die dat geeft, gaan in de richting van vanille en kokos.

   Met Patrick van Zuidam kijkt Gerard niet naar extracten, maar naar welk vat het beste bij de smaken van de Grand Prestige past. Patrick vindt dat het vat zijn werk moet doen bij de ontwikkeling van de biersmaken, net als bij jenever. De keuze valt op vaten van Amerikaans eikenhout die bij Zuidam gebruikt zijn om roggegenever op te leggen.

   ZUIDAM - Vakmanschap sinds 1976. In dat jaar richtten de gebroeders Van Zuidam in Baarle-Nassau hun eigen distilleerderij op. Alle distillaten en extracten maakt en verwerkt Zuidam zelf op basis van natuurlijke grondstoffen, zonder kunstmatige toevoegingen. Voor zijn stookwijn gebruikt Zuidam brouwersgist.

  • Onze Grand Prestige leggen we nooit zomaar te rijpen. Dit doen we alleen op de allerbeste vaten, die we zorgvuldig selecteren. Dit keer rijpt ons bier maandenlang op Nederlandse vaten, gebruikt voor de smaakontwikkeling van jenever. Jenever maak je door moutwijn te destilleren met jeneverbessen en andere smaakmakers. De alcohol verdampt en condenseert samen met geur- en smaakstoffen van bijvoorbeeld sinaasappelschil of kaneel. Net als bij bier draait het bij jenever om eeuwenoud vakmanschap dat eenvoudige grondstoffen zoals gerst en rogge, veredelt tot rijke smaken.

   Er is door de brouwers van Hertog Jan bijna een jaar aan deze Vatgerijpt serie. Samen met Myriam en Frank is er lange tijd geëxperimenteerd met de toevoeging van diverse bijzondere extracten. Het effect van de vaten, in combinatie met de diverse extracten, zijn door de brouwers en destilleerders vele malen getest. 

  • Doordat er verschillende vaten zijn gebruikt, verschillen de bieren in alcoholpercentages. Deze zijn als volgt:
   Vatgerijpt Rutte, 14.1% ABV
   Vatgerijpt Zuidam, 11,0% ABV
   Vatgerijpt Hooghoudt, 12.7% ABV

   Grand Prestige Jenever: 40.0% ABV

  • Vatrijpen, veelal ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een gebruikt houten vat waar eerder whiskey of een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in heeft gezeten (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

   Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met
   Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele vatgerijpt serie uitgebracht.

  • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

   Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd, waarbij de Grand Prestige heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’ gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

   In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelen we de krachten met drie ambachtelijke jenever-distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, komen samen voor een unieke smaakbeleving.

  • De jenevervaten zijn allemaal Nederlands en komen van drie verschillende jeneverdistillateurs:
   Rutte, Dordrecht: gerstemoutwijn vaten.
   Zuidam, Baarle-Nassau: roggegenever vaten.
   Hooghoudt, Groningen: Korenwijnvaten.

  • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de Jenevers opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring.
   De tijd, het vakmanschap, de schaarste en het unieke product (75cl fles) inclusief proefglazen zijn verkrijgbaar voor 20EUR.

  • Alle Jenevervaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Daarom is het mogelijk om ongeveer 150 vaten tegelijk te rijpen. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

  • Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Gemiddeld is een minimum van zes maanden gangbaar. De vatgerijpt bieren van Hertog Jan hebben ongeveer 8 maanden gerijpt vaten. De brouwers en destilleerders monitoren continu wat de smaak doet. Een graadmeter is of het vat de exotische smaken heeft overgedragen en of het bier nog in goede smaakconditie is.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren.Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 14 graden.

   Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. Drink het bier bij voorkeur uit een Hertog Jan Grand Prestige proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

  • Vatgerijpte bieren zijn zeker bieren. De volledig door ons gebrouwen Grand Prestige is de basis voor het product. Een gerstewijn, echt bier. Echter gaat het bij Vatgerijpt wel om bieren met een zeer breed en complex smaakpalet. Het wordt een bierstijl die niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een pilsener. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 10 en 16  procent alcohol en vraagt dan ook zeker om een ander genietmoment. Afhankelijk van het vat het bier zijn er veel complexe smaaktonen van fruitig, kruidig tot exotisch met kokos en vanille. Vatgerijpte bieren hebben meestal slechts een beperkte koolzuur en schuimkraag. 

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal acht jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.