Veelgestelde Vragen

  • Vatrijpen, ook wel ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een houten vat waar eerder een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in zat (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

  • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

   Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele Vatgerijpt serie uitgebracht. Daarnaast zijn onze brouwers altijd bezig met vernieuwing en geïnteresseerd door smaak; ze laten zich graag verrassen door nieuwe smaaksensaties die het Vatrijpen met zich mee kan brengen.

  • In maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd, waarbij onze Grand Prestige gerijpt had op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’, gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

   In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelden we de krachten met drie ambachtelijke jenever- distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, kwamen samen voor een unieke smaakbeleving.

   Daarbij hadden we in 2019 nóg een samenwerking, die net als bij de Vatgerijpte Jenever-editie, ook een samenwerking was met een oer-Hollands tintje. Met de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein werkten we nauw samen aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt - Wijn Editie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin.

   In 2020 zijn de brouwers de grens weer over gegaan, en wel naar Schotland: hét land bij uitstek van de whisky. Het rijpen van onze Grand Prestige op vier soorten whiskyvaten met elk een compleet ander smaakpalet wat zo kenmerkend is voor die whisky-regio, zorgt ervoor dat de unieke smaak van whisky perfect samenvalt met de volle smaak van Grand Prestige.

   Voor de 5e editie van Vatgerijpt werd naar Portugal afgereisd. In het thuisland van Port - het zoete zusje van de Grand Prestige - leerden ze alles over de elementen van zoet. Al snel werd het duidelijk dat ze hun bier deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en het bijzondere Aguardente. Stuk voor stuk met een rijke geschiedenis in ‘zoet’. Het is de brouwers gelukt om de unieke tonen van de Portugese vaten aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder extra zoetheid mee te brengen. Het is de paradox van zoet, vastgelegd in vier buitengewone vatgerijpte bieren.

  • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de drank opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring. De tijd, het vakmanschap, de schaarste en het unieke product (75cl fles) inclusief proefglas is verkrijgbaar voor €29,00.

  • Alle vaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Daarom is het mogelijk om ongeveer 160 vaten tegelijk te rijpen. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. De proefglaasjes zijn daar zeer geschikt voor. Geen enorme glazen bier. De 75cl fles waarin deze bijzondere bieren gepresenteerd worden, zijn dan ook meer dan geschikt om te delen met anderen.

  • Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond de 10-12 graden. Drink het bier bij voorkeur uit het Vatgerijpt proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

   • Dit jaar begint Vatgerijpt, net zoals vorig jaar, met de Voorproef Editie. Met de Voorproef Editie krijg je de kans om als eerste de herkomst van de vaten te ontdekken. We selecteren de Voorproevers middels een loting. Ben je ingeloot als Voorproever, dan heb je gegarandeerd de mogelijkheid om een set Vatgerijpt 2022 aan te schaffen. Meer informatie omtrent deze inschrijving volgt maandag 8 augustus.
   • Op 10-11 en 17-18 september openen we de deuren van de brouwerij in Arcen exclusief voor de voorproevers die een rondleiding geboekt hebben. Zij kunnen dan hun flessen ter plaatse ophalen in de brouwerijwinkel. Voorproevers die tijdens deze weekends geen speciale rondleiding hebben geboekt, zullen hun set Vatgerijpt standaard thuis toegestuurd krijgen en hier later nog een aparte e-mail over ontvangen. Aan de hand van een pre-sale code kunnen zij hun set Vatgerijpt de week vóór de officiële online verkoop al bestellen.
    Tijdens het weekend van 24-25 september, opent de brouwerij zijn deuren voor het bredere publiek en kan iedereen een set Vatgerijpt kopen in de brouwerijwinkel.
   • De online verkoop start op woensdag 28 september. We hebben de nodige maatregelen genomen om een overbezette server te voorkomen.
  • We leggen ons bier natuurlijk alleen te rijpen op zorgvuldig geselecteerde vaten met een smaakvolle achtergrond. Grand Prestige heeft dit jaar gerijpt op vaten uit het land van wonderbaarlijke wijnen en buitengewone digestieven: Frankrijk, daar waar ze weten hoe een bourgondische avond eruit hoort te zien. Het resultaat zijn vier bijzondere bieren, geïnspireerd op de schemering. Als bier een digestief zou hebben is het Vatgerijpt 2022 Bière du Soir, het perfecte slotstuk van je diner en het hoogtepunt van je avond.

  • Voor bierliefhebbers die niet kunnen wachten en uitgebreid van Vatgerijpt willen genieten, introduceren we de Voorproef Editie. Een exclusieve belevenis om van begin tot eind meegenomen te worden in het verhaal achter Vatgerijpt en de smaken van deze editie al eerder te ontdekken. Deze Voorproef biedt ook de garantie op een set Vatgerijpt.

  • Voorproevers die tijdens geen speciale Voorproevers ondleiding hebben geboekt hebben toch de garantie dat zij Vatgerijpt kunnen aankopen. Zij ontvangen een pre-sale code waarmee zij hun set Vatgerijpt de week vóór de officiële online verkoop al kunnen bestellen. Hier volgt later nog een aparte e-mail over.

  • Wij hebben de Voorproef Edities zo veel mogelijk gepersonaliseerd, zo zijn de rondleidingen en de video’s bestemd voor geregistreerde Voorproevers. Doorverkoop van de Voorproef Edities hebben we op deze manier zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Helaas kunnen we dit nooit helemaal voorkomen.

  • Nestorbrouwer Gerard en meesterbrouwer Micha zijn voor Vatgerijpt 2022 naar Frankrijk afgereisd.

   Het werd Gerard en Micha snel duidelijk dat ze de Grand Prestige deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados. Stuk voor stuk wijnen en digestieven met een rijke geschiedenis.

   Cognac werd in de 16e eeuw al gemaakt door Nederlanders die met hun schip in Franse havens lagen om wijn in te slaan. Ze destilleerden de witte wijnen om ze langer te kunnen bewaren. Door de jaren heen hebben de Fransen het vakmanschap verfijnd en is Cognac vernoemd naar de streek waar hij vandaan komt. 

   In Gascogne ligt de Armagnac streek, waar ze als sinds de 12e eeuw de gelijknamige brandewijn maken. Het is het oudste wijndestillaat van Frankrijk en bestaat zelfs langer dan Cognac. De druiven voor beide zij hetzelfde. Het grote verschil is dat Armagnac niet twee, maar één keer gedestilleerd wordt.

   In het prachtige Bordeaux groeien trossen van de klassieke Merlot druif. De schil van de vrucht is vrij dun, maar geeft een elegante rode kleur die zo diep en donker is als de nacht. Hoe langer de wijnmaker hem in het vat houdt, hoe intenser de tonen worden.

   De vaten voor de calvados komen uit Normandië want alleen daar mag deze drank worden gemaakt. In tegenstelling tot de Cognac, Armagnac en Bordeaux Merlot draait het hier niet om de druif, maar destilleren ze Calvados cider van appel en peer. Daarna is het tijd voor het rijpen en ontwikkelt de Calvados – onder toezicht van de keldermeester – zijn donkere kleur en complexe smaak.

  • De bijzondere houten vaten komen dit keer uit 4 verschillende streken in Frankrijk. Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021 bestaat uit vier varianten: Bordeaux Merlot, Cognac, Armagnac en Calvados.

  • Doordat er gebruik is gemaakt van vier verschillende typen vaten is het alcoholpercentage van de vier bieren verschillend voor elke soort:

   Bordeaux Merlot: 11.0%
   Cognac: 11.0%
   Armagnac: 12.5%
   Calvados: 13.0%

  • Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Een periode van zes maanden is vaak het minimum. De brouwers monitoren continu wat de smaak doet en bepalen wanneer deze optimaal is.

  • De vorm van het glas is belangrijk; bij donkere bieren hoort een glas dat van onderen wijd is, want dat geeft meer ruimte aan de aroma’s. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s gekanaliseerd worden en dat de schuimkraag ontstaat en goed blijft, want ook die geeft smaak aan het bier.

  • Er is door de brouwers van Hertog Jan meer dan een jaar aan deze Vatgerijpt serie gewerkt. Om te controleren of de smaken zich goed ontwikkelen, wordt meerdere malen een kwaliteitstest uitgevoerd op alle varianten. Zo wordt door onze brouwers de kwaliteit gewaarborgd.

  • Onze brouwers in Arcen hebben al vroeg in 2021 nieuwe vaten geselecteerd en destijds gekozen voor de vaten uit Frankrijk.

   Voor de productie van de campagne zijn we op reis geweest naar Frankrijk. Daar hebben we gesproken met de volgende lokale experts:

   Bij de campagne waren de volgende personen betrokken:
   Video: Rik van der Kleij (regisseur), Boris Marijn en Maarten (cameraman), Wiebe (producer) Fotografie: Renze Bemelmans

  • De foto’s in Frankrijk zijn gemaakt door Renze Bemelmans.

  • Op het moment dat je bestelling verzonden wordt, stuurt PostNL je een email met een track&trace code. Zo kun je de actuele status van je bestelling altijd bekijken.

  • Wij werken samen met PostNL. Zij zullen het pakketje bij je op het opgegeven afleveradres bezorgen. Je ontvangt een mail met een Track&Trace nummer zodra je bestelling klaar is gemaakt voor verzending.

  • Graag willen we je verzoeken een email te sturen naar klantenservice@chocoladebezorgd.nl voor vragen over de Voorproef Editie en contacteer hertogjan@staci.com o.v.v. je HJ ordernummer met je track&trace nummer in verband met je Vatgerijpt set. Vermeld telkens je track&trace code en HJ ordernummer.
   Je ontvangt een track&trace direct wanneer je pakket klaar is gemaakt voor verzending. De Voorproef Editie pakketten bevatten chocolade en worden daarom pas bezorgd wanneer het niet te warm is. Het kan dus zijn dat de bezorging een aantal dagen langer duurt.

  • Graag willen we je verzoeken een email te sturen naar hertogjan@staci.com o.v.v. je HJ ordernummer met je track&trace nummer. Of neem contact op per telefoon met 085 902 89 45.

  • Na het afronden van je bestelling wordt er vanuit de Brouwerijwinkel webshop een orderbevestiging gestuurd aan het door jou opgegeven e-mailadres. Wanneer je deze niet ontvangen hebt, is het mogelijk dat deze in de SPAM is beland. Je kunt dan op je rekeningoverzicht bij de betaling ook het HJ ordernummer terug vinden.

  • We bezorgen we alleen binnen Nederland. Dit heeft o.a. te maken met verzendmethodes en de regelgeving voor alcohol die per land verschilt.

  • Uiteraard zijn de meeste bieren verkrijgbaar bij de supermarkten en onze brouwerijwinkel in Arcen. Online kan je een uitgebreid assortiment Hertog Jan bieren bestellen op hopt.nl.

  • Annuleren van je bestelling is mogelijk zolang de Voorproef Editie pakketten nog niet klaar zijn gemaakt voor verzending. Stuur een mail naar hertogjan@staci.com en we storten je aankoopbedrag terug.
   UPDATE: Op vrijdag 19/08 zijn alle pakketten klaargezet voor verzending, annuleren is niet meer mogelijk. 

   Je bestelling retourneren is in het geval van de Vatgerijpt Voorproef Editie helaas niet mogelijk, omdat het gaat om producten met een beperkte houdbaarheid. Chocolade per post versturen is lastig en hebben we al een kleine week moeten uitstellen i.v.m. de hoge temperaturen. Diezelfde chocolade ook nog eens retour sturen betekent dat de kwaliteit niet meer gegarandeerd kan worden.

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal zes jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • Niet alle productiecodes - vooral van oudere flessen - staan in het systeem. Je kunt je fles altijd handmatig toevoegen door zelf het jaar, de maand en de soort fles of kruik in te voeren. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.