Veelgestelde Vragen

    • Vatrijpen, veelal ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een gebruikt houten vat waar eerder whiskey of een andere drank in heeft gezeten.

      Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in heeft gezeten (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

    • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

      Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

    • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele Vatgerijpt serie uitgebracht. Daarnaast zijn onze brouwers altijd bezig met vernieuwing en geïnteresseerd door smaak; ze laten zich graag verrassen door nieuwe smaaksensaties die het Vatrijpen met zich mee kan brengen.

    • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de wijn opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring.
      De tijd, het vakmanschap, de schaarste en het unieke product (75cl fles) zijn verkrijgbaar voor 20 euro per fles.

    • Wat deze Vatgerijpt editie zo exclusief maakt is dat er slechts twaalf vaten beschikbaar zijn. Alle wijnvaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

    • Hertog Jan Vatgerijpt is helaas volledig uitverkocht. Er zal geen verkoop bij de Brouwerijwinkel in Arcen zijn.

    • Op zaterdag en zondag is de brouwerijwinkel alléén geopend voor gasten uit de rondleiding. Dit i.v.m. de maximale capaciteit van de winkel. De brouwerijwinkel is geopend op donderdag en vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur. Op deze dagen zijn passanten welkom, wij houden uiteraard rekening met de maatregelen van het RIVM.

    • Behalve in onze online brouwerijwinkel en bij onze brouwerij in Arcen, zullen de aangesloten cafés van het Hertog Jan Genootschap deze bieren schenken. Tevens organiseren zij speciale Vategrijpt- proeverijen. Zij zijn de enige horecazaken die Vatgerijpt in het assortiment hebben, zolang de voorraad strekt. Voor een exacte ledenlijst: hertogjan.nl/genootschap

    • Doordat we slechts 150 vaten jaarlijks te rijpen leggen, is Vatgerijpt helaas niet in grote oplage verkrijgbaar. We kiezen daarom ook maar voor een beperkt aantal distributiepunten; dat is onze brouwerijwinkel in Arcen, de online Vatgerijpt webshop en horecazaken die zijn aangesloten bij Het Genootschap. Door de beperkte aantallen wordt Vatgerijpt door Hertog Jan dus niet aan retail, slijters of andere horeca uitgeleverd.

    • Voor de productie van de campagne zijn op reis geweest naar Schotland. Hieruit is het magazine ‘Geduld is een schone taak’ ontstaan. Bij dit magazine waren de volgende personen betrokken: Pie Aerts (fotografie Schotland)
      Esther Gebuis (fotografie Arcen)
      Natasja Admiraal, André Nientied en Greetje van de Pol (redactie)
      Team NRC: Charlotte Balder (content manager) Willemijn de Leeuw (art director) en Patricia Prenger (project manager)

      Tevens zijn er ook prachtige video’s gemaakt over deze reis. Deze video’s zijn gemaakt door Four Creating; Rik van der Kleij (regisseur) en Boris Marijn (cameraman).

    • Ivm de gelimiteerde oplage en de grote vraag naar Vatgerijpte bieren, hanteren we een maximum van 1 fles per variant.

    • In verband met de enorme drukte kan het een week duren voordat we je Vatgerijpt bestelling verzenden.

    • Wanneer je op de website een 'Bedankt voor je bestelling' scherm hebt gezien en je op je bankafschrift de betaling kunt terug vinden dan kun je er op vertrouwen dat we je bestelling in goede orde hebben ontvangen. 

      Geen orderbevestiging in je mail betekent hoogst waarschijnlijk dat het bericht als spam is aangemerkt; controleer je spambox op berichten met afzender [email protected]

      Mocht je later toch nog vragen hebben - het kan altijd zijn dat er een fles zoek raakt in de post - dan kun je contact opnemen met Staci, de leverancier van onze webshop, via [email protected] Vermeld daarbij a.u.b. je HJ ordernr dat je ook terug kunt vinden op je bankafschrift.

      Door de drukte verzoeken wij je via de e-mail contact met ons op te nemen. Alle vragen worden in behandeling genomen.

    • Graag willen we je verzoeken een email te sturen naar [email protected] o.v.v. je HJV ordernummer met je track & trace nummer. Wij zullen dan contact opnemen met GLS.

      Door de drukte verzoeken wij je via de e-mail contact met ons op te nemen. Alle vragen worden in behandeling genomen.

    • Graag willen we je verzoeken een email te sturen naar [email protected] o.v.v. je HJV ordernummer en de melding “beschadigd”. Indien mogelijk ontvangen wij graag een afbeelding. Wij nemen de vraag binnen 2 werkdagen in behandeling en komen zo spoedig mogelijk bij je terug.

      Door de drukte verzoeken wij je via de e-mail contact met ons op te nemen. Alle vragen worden in behandeling genomen.

    • Wij werken samen met GLS. Zij zullen het pakket bij je op het opgegeven afleveradres bezorgen.

    • Omdat de Vatgerijpte bieren eenmalig worden gemaakt en een beperkte oplage hebben, is op ook echt op.

    • Voeg een product toe aan je winkelwagen door op de button 'plaats in winkelwagen' te klikken. 
      Nadat de juiste artikelen in het winkelwagentje zijn geplaatst klik je op 'bestellen'. Vul hierna je gegevens in voor een goede afhandeling.
      Op het beeldscherm verschijnt het controlescherm. Controleer het afleveradres, controleer je bestelling en klik op 'ik ga akkoord, plaats deze order'. Je dient akkoord te gaan met deze verkoopvoorwaarden. Betaal je order via iDeal. Jouw bestelling wordt de volgende werkdag verzonden nadat je de betaling hebt afgerond.

    • Wil je de bestelling nog wijzigen? Dan willen wij je vragen om een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. je HJV ordernummer en de gewenste aanpassing. Wij nemen alle verzoeken zo spoedig mogelijk in behandeling. Het kan voorkomen dat de bestelling al gereed is gemaakt voor verzending, dan is een aanpassing helaas niet meer mogelijk.

      Door de drukte verzoeken wij je via de e-mail contact met ons op te nemen. Alle vragen worden in behandeling genomen.

    • Er wordt niet standaard een factuur gestuurd. Mocht je een factuur wensen, verzoeken we je contact op te nemen met [email protected]

    • Je kunt je Vatgerijpt bestelling online betalen met iDeal.

    • Voor overige vragen over de bestelling, kun je contact opnemen met [email protected].

      Door de drukte verzoeken wij je via de e-mail contact met ons op te nemen. Alle vragen worden in behandeling genomen.

    • Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020 bestaat uit vier varianten: Vatgerijpt Higland, Vatgerijpt Lowland, Vatgerijpt Speyside en Vatgerijpt Islay.

    • Door de smaakvolle editie van de Vatgerijpt Jenever van 2019, waren onze brouwers al snel gecharmeerd door Schotse whiskyvaten. In de basis zijn zowel bier als whisky en jenever erg aan elkaar verwant. Beide ambachten zijn vergelijkbaar met het eerste deel van bier brouwen, waarbij er moutwijn ontstaat, het basisbestanddeel. Na destillatie volgt bij jenever een proces met jeneverbessen en kruiden, bij whisky het lageren op vaten.

      Een andere overeenkomst is de passie en liefde voor het vak, wat resulteert in een enorme diversiteit aan smaken. Net zoals bier, krijgt elke whisky daardoor een heel eigen karakter. Voor deze Schotse Vatgerijpt hebben we vier prachtige whisky’s uitgezocht uit vier verschillende whiskyregio’s, elk met een eigen smaakprofiel. De vaten waar onze Grand Prestige in rijpte kwamen uit Speyside, de Highlands, de Lowlands en Islay.

    • Het woord whisky komt van de oud-Keltische benaming uisge beatha, wat levenswater betekent. Gaandeweg werd deze benaming verbasterd tot whisky. De Schotten schrijven sinds mensenheugenis whisky – waag het niet er een ‘e’ aan toe te voegen! – terwijl de Ieren het als ‘whiskey’ spellen. En Amerikanen? Die gebruiken de Ierse schrijfwijze, want het waren Ierse immigranten die de amberkleurige drank daar in de vroege zeventiende eeuw

    • Doordat er gebruik is gemaakt van vier verschillende whiskysoorten is het alcoholpercentage van de vier bieren verschillend voor elke soort:

      Highland:   12.5%
      Lowland: 12.1%
      Speyside: 12.9%
      Islay: 13.3%
    • Dit it is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Gemiddeld is een minimum van zes maanden gangbaar. De brouwers monitoren continu wat de smaak doet en bepalen wanneer deze optimaal is. De Vatgerijpt 2020 editie van Hertog Jan heeft 9 maanden op vaten gerijpt.

    • Dit glas is de perfecte combinatie tussen een authentiek whiskyglas en ons eigen Grand Prestige glas. Een whisky wordt het best gedronken uit een mooi whiskyglas. De smaak van onze Grand Prestige komt het beste uit in een Grand Prestige glas. Voor deze Vatgerijpt editie hebben we deze twee gecombineerd. De vorm van het glas is namelijk belangrijk; bij donkere bieren hoort een glas dat van onderen wijd is, want dat geeft meer ruimte aan de aroma’s. De knik boven het glas zorgt ervoor dat de aroma’s gekanaliseerd worden en dat de schuimkraag ontstaat en goed blijft, want ook die geeft smaak aan het bier.

    • De Highlands is het gebied helemaal boven in Schotland. Aan de zuidkant ruwweg begrensd door de lijn tussen Helensburgh en Stonehaven, aan de noordkant door de zee. Hier vind je dat typisch sprookjesachtige landschap waar Schotland zo beroemd om is. Bergachtig, mysterieus, met indrukwekkende kastelen. Majestueuze luchten weerspiegeld in het wateroppervlak van onpeilbare lochs. Een enorm gebied met een keur aan landschappen. Zo gevarieerd dat zelfs het microklimaat niet overal gelijk is. Daardoor is het moeilijk een typische Highland-whisky aan te wijzen. De Highland-whisky voor Vatgerijpt komt uit het oosten van de Highlands ‒ het gebied rond Aberdeen, ook wel bekend als Aberdeenshire. Whisky’s uit dit gebied staan bekend als droger, scherper en fruitig.

    • Aroma
      Tonen van drop, vanille en salmiak combineren tot een rijk en prachtig uitgebalanceerd bouquet.

      Mondgevoel
      In de mond voelt dit bier alcoholisch met een lange, warme en ietwat scherpe afdronk. Niet plakkerig.

      Smaak
      Tintelend alcoholisch met weldadig rijke tonen van trekdrop, crème brûlée, gember en gedroogd fruit. Een mooi toegankelijk bier.

    • Waar ligt precies de grens tussen de Schotse Lowlands en Highlands? Daar verschillen de Schotse meningen natuurlijk over. De Lowlands is geen officieel gebied. Je zou kunnen zeggen dat het in het noorden begrensd wordt door de lijn tussen Stonehaven en Helensburgh, maar dan inclusief een flink stuk rondom Aberdeen. Aan de zuidkant is het wat duidelijker; daar eindigt het zo’n beetje bij de grens met Engeland. Tussen deze twee denkbeeldige lijnen lagen ooit zo’n honderd distilleerderijen. Ook de hoofdstad Glasgow, waar het vat van jouw Vatgerijpt vandaan komt, bevindt zich in dit gebied. Tegenwoordig maakt men in de Lowlands nog maar een paar whisky’s, al is dat weer aan het veranderen: de laatste tijd openen nieuwe distilleerderijen er hun deuren.

      Het landschap in de Lowlands is overwegend liefelijk en zachtaardig. Groen en glooiend in de zomer, en prachtige warme tinten oranje en rood in de herfst. Dat zachte karakter komt (toeval of niet) overeen met de smaak van veel whisky’s die er gestookt worden. Lowland-whisky staat bekend om z’n toegankelijkheid en de milde, zachte smaak.

    • Aroma
      Fruitig met een fraai palet van krenten, rozijnen, noot en karamel. Getoast eiken.

      Mondgevoel
      Opvallend volmondig en mooi zacht. Met als afsluiting een scherpe en lange afdronk achter in de keel.

      Smaak
      Heerlijk fruitig met tonen van krenten, rozijnen, gedroogde abrikoos en rozenbottels. Een delicate lichte houttoon.

    • Ligt Speyside in de Highlands? Topografisch gezien wel, qua whisky echter niet. Speyside wordt echt gezien als een geheel eigen whiskyregio. Sterker nog, dit relatief kleine whiskygebied kent een groot aantal legendarische whisky’s met heel wat liefhebbers. Zo’n 50% van de Schotse single malt whisky’s wordt hier gestookt.

      Speyside ontleent zijn naam aan de rivier de Spey, met z’n zoetwaterparelmosselen, zalm en otters. De meeste distilleerderijen staan langs de oevers van de rivier, of bij de noordkust aan zee. Wat onderscheidt deze whisky’s in smaak van de overige regio’s? Ook in dit relatief kleine gebied vind je een behoorlijke variatie aan smaken. De whisky’s staan bekend als zoet en elegant, met smaken als peer, vanille, honing en noot. Voor een deel is dat afkomstig van de eikenhouten wijn- en sherryvaten, waar veel Speyside-whisky’s op gelagerd worden.

    • Aroma
      Fruitig met speelse tonen van groene banaan, peer en zoete honing.

      Mondgevoel
      Rijk volmondig met een lange, droge en verfijnd milde afdronk.

      Smaak
      Lekker veel body. Licht rokerig met tonen van turf en gerookt spek. Hout in de vorm van vanille en kokos. Opvallend lange nabittering.

    • Islay is Schotlands kleinste whiskyregio. Zoals je op de kaart ziet is het een eiland, het zuidelijkste van de Binnen-Hebriden. Je rijdt met een auto in een halfuurtje van de ene kust naar de overzijde. Op die 600 vierkante kilometer wonen iets meer dan 3000 mensen. Het klimaat is er mild, vanwege de warme golfstroom. Je treft er een ruig en behoorlijk gevarieerd landschap aan waarvan de bodem voor een groot deel uit turf bestaat. Dat wordt er gestoken en gedroogd. Die turf wordt als brandstof gebruikt om mout voor de whisky mee te drogen. Het verschilt van de turf uit de andere whiskyregio’s; zo vlak bij de zee bestaat het uit een combinatie van zeewier, mossen, gaspeldoorn en heidelandgrassen. Dat is ook van invloed op de smaak van de Islay-whisky’s. Die zijn meestal wat whiskykenners peaty noemen, oftewel: turfachtig.

    • Aroma
      Opvallend complex, rokerig, verbrand, turfachtig, afgemaakt met delicate en lichte tonen van fruit.

      Mondgevoel
      Licht zoutig en een tikkeltje wrang, wat mineraalachtig ook.

      Smaak
      Een heel uitgesproken bier met een mooie smaak, bestaande uit prachtig gebalanceerde lagen. Gerookt, zoet en gebrand aards, verweven met tonen van perzik en banaan.

    • Er is door de brouwers van Hertog Jan bijna een jaar aan deze Vatgerijpt serie gewerkt. Om te controleren of de smaken zich goed ontwikkelen, wordt meerdere malen een kwaliteitstest uitgevoerd op alle varianten. Zo wordt door onze brouwers de kwaliteit gewaarborgd.

    • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

    • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

    • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

    • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

    • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

    • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

    • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

    • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

    • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

    • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal acht jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

    • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

    • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

    • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

    • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

    • Niet alle productiecodes - vooral van oudere flessen - staan in het systeem. Je kunt je fles altijd handmatig toevoegen door zelf het jaar, de maand en de soort fles of kruik in te voeren. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

    • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

    • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

      Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

      Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.