Veelgestelde Vragen

  • Vatrijpen, veelal ‘barrel agen’ genoemd, is het laten rijpen van bier in een gebruikt houten vat waar eerder whiskey of een andere drank in heeft gezeten.

   Door het bier te laten rijpen in zo’n vat neemt het bier smaken over van de drank die er eerder in heeft gezeten (en ook smaken uit het hout). Hoeveel en welke smaak wordt toegevoegd hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten.

  • Hertog Jan Grand Prestige is één van de weinige bieren die langer gerijpt kan worden. Gedurende de jaren evolueert de smaak van het bier naar een portachtige, complexe smaak en geur. Wat ons betreft heeft de smaak in de fles zich na zes jaar het mooiste ontwikkeld. Uiteraard mag je ‘m altijd langer of korter laten liggen. Variëren in de rijpingstijd kan bijzondere nieuwe smaakervaringen opleveren.

   Dit is het startpunt geweest van Vatgerijpt. De nieuwsgierige brouwers van Hertog Jan willen altijd verder leren en hun vakmanschap steeds verder ontwikkelen. De Grand Prestige is eigenlijk de ‘slijpsteen’ van deze passie. De brouwers waren daarom enorm benieuwd naar wat hun kroonjuweel juist nog meer in zijn mars had.

  • Het is niet iets van de laatste maanden. Hertog Jan heeft in samenwerking met Goose Island (een brouwer in de VS die al ruim 25 jaar bezig is met het rijpen van bier op vaten) al veel kennis en expertise uitgewisseld en in 2017 al een hele Vatgerijpt serie uitgebracht. Daarnaast zijn onze brouwers altijd bezig met vernieuwing en geïnteresseerd door smaak; ze laten zich graag verrassen door nieuwe smaaksensaties die het Vatrijpen met zich mee kan brengen.

  • Maart 2017 is de eerste Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt serie gelanceerd,waarbij onze Grand Prestige heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten. Extra bijzonder is de variant ‘Vatgerijpt Goose Island’, gerijpt op 25% verse Bourbonvaten en 75% vaten waar voorheen de wereldberoemde Bourbon County-bieren van Goose Island in hebben gezeten.

   Voor de editie van 2018 liet Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Naast de klassieke Bourbon variant, hebben de brouwers ingrediënten toegevoegd (infuseren) die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes, en VOC-specerijen, zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

   In 2019 is gekozen voor vaten met een Hollands tintje. De smaken uit de Nederlandse cultuur die onze serie van vorig jaar kenmerkten, maakten onze brouwers nieuwsgierig. Wat gebeurt er met Grand Prestige als je de smaak combineert met het traditionele distillaat van Nederlandse bodem? Om die vraag te beantwoorden bundelden we de krachten met drie ambachtelijke jenever- distillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Bier en jenever, twee karakteristieke Nederlandse kwaliteitsproducten, kwamen samen voor een unieke smaakbeleving.
   Daarbij hadden we in 2019 nóg een samenwerking,die net als bij de Vatgerijpte Jenever-editie, ook een samenwerking was met een oer-Hollands tintje. Met de Nederlandse wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein werkten we nauw samen aan de totstandkoming van deze allereerste Vatgerijpt - Wijn Editie. Hiervoor werden negen eikenhouten vaten vanuit de Betuwse wijngaard naar de brouwerij in Arcen gebracht, waar deze Vatgerijpt-variant gedurende tien maanden tot zijn volle smaak kon komen. De eikenhouten vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt, zijn eerder gebruikt voor het maken van LingeRood Cuvée Barrique, een rode wijn van druivenrassen Regent en Pinotin.
    
   In 2020 zijn de brouwers de grens weer over gegaan, en wel naar Schotland: bij uitstek hèt land van de whisky. Het rijpen van onze Grand Prestige op vier soorten whiskyvaten met elk een compleet ander smaakpalet wat zo kenmerkend is voor die whisky-regio, zorgt ervoor dat de unieke smaak van whisky perfect samenvalt met de volle smaak van Grand Prestige.

  • Vatgerijpt bestaat in de basis uit Grand Prestige, maar dit is slechts een onderdeel van het uiteindelijke bijzondere eindproduct. Er is een beperkt aantal vaten waarop de Grand Prestige heeft gerijpt en dit zorgt voor schaarste. Vatgerijpt is in beperkte oplage beschikbaar. De vaten hebben maanden in onze brouwerij in Arcen gelegen met daarin de rijpende Grand Prestige. De Grand Prestige heeft de smaak van het hout en de drank opgenomen en dit zorgt voor een unieke smaakervaring. De tijd, het vakmanschap, de schaarste en het unieke product (75cl fles) inclusief proefglas is verkrijgbaar voor €25,00.

  • Alle vaten hebben in onze vatenkelder in Arcen de tijd om te rusten. Deze ruimte heeft een perfect klimaat, maar heeft een beperkte ruimte. Daarom is het mogelijk om ongeveer 160 vaten tegelijk te rijpen. Dit verklaart het gelimiteerd aantal flessen dat er jaarlijks beschikbaar komt voor Grand Prestige Vatgerijpt. De lege vaten worden na het afvullen grotendeels hergebruikt voor andere doeleinden.

  • Grand Prestige Vatgerijpt is een bier waarvoor je echt even voor gaat zitten om het te degusteren. Om de bijzondere smaken te ontdekken moet je daar de tijd voor nemen en uit het juiste glas drinken. De proefglaasjes zijn daar zeer geschikt voor. Geen enorme glazen bier. De 75cl fles waarin deze bijzondere bieren gepresenteerd worden, zijn dan ook meer dan geschikt om te delen met anderen.

  • Het zijn bieren die je rustig moet drinken en op een warmere temperatuur, zo rond
   de 14 graden. Drink het bier bij voorkeur uit het Vatgerijpt proefglas of een ander bierglas met een wijde opening aan de bovenzijde. Hierdoor kunnen de aroma’s goed vrijkomen. Zo kun je optimaal de vele smaken proeven die in het bier aanwezig zijn.

  • Er zijn dit jaar drie mogelijkheden, om Vatgerijpt 2021 aan te kunnen schaffen:

   1. Dit jaar begint Vatgerijpt met een geheel nieuwe ervaring, de Voorproef Editie. Met de Voorproef Editie krijg je de kans om als eerste de herkomst van de vaten te ontdekken. We selecteren de Voorproevers middels een loting. Ben je ingeloot als Voorproever, dan heb je gegarandeerd de mogelijkheid om een set Vatgerijpt 2021 aan te schaffen. Meer informatie omtrent deze inschrijving volgt maandag 9 augustus.
   2. Op zondag 19 september openen we de deuren van de brouwerij in Arcen voor het proeven en kopen van Vatgerijpt. Waarschijnlijk is hier een aanmelding voor nodig conform de COVID- 19 maatregelen. Hierover volgt later meer gedetailleerde info.
   3. De online verkoop start op maandag 20 september. Dit keer hebben we maatregelen genomen zodat we een overbezette server voorkomen.
  • We leggen ons bier natuurlijk alleen te rijpen op zorgvuldig geselecteerde vaten met een smaakvolle achtergrond. Maar in de aanloop naar Vatgerijpt 2021 beseften we dat je ook smaken kunt proeven die er eigenlijk niet zijn. Neem nou onze eigen Grand Prestige: in elke slok kun je de zoete tonen van chocolade, karamel en fruit herkennen, maar tegelijkertijd is het bier niet zoet. Hoe is dat mogelijk? Op #Deparadoxvanzoet zul je verhalen terug gaan vinden van liefhebbers die deze paradox zelf gaan ervaren.

  • Hier zijn eigenlijk verschillende redenen voor:

   1. We hebben van vorig jaar geleerd dat onze Vatgerijpte bieren nóg populairder zijn dan we hadden verwacht, wat natuurlijk een heel mooi compliment is, maar waardoor we ook mensen teleur hebben gesteld. Door een kostenplaatje in combinatie met bepaalde privileges aan de Voorproef Editie te hangen, hopen we de echte bierliefhebbers te onderscheiden van de handelaren.
   2. Zodat liefhebbers nóg intensiever van het smaakavontuur van Vatgerijpt kunnen genieten. Middels de Voorproef Editie willen we echte bierliefhebbers meenemen in de ontdekkingsreis die onze brouwers ook maken op zoek naar nieuwe smaken en vaten voor Vatgerijpt en nemen we je mee op zoek naar de ‘Paradox van Zoet’.
   3. Onze liefhebbers krijgen dit jaar dus de primeur om te onthullen waar de vaten dit jaar vandaan komen.
   4. Een bijkomend voordeel is dat we met deze opzet jullie álle prachtige beelden kunnen tonen die we dit jaar hebben gemaakt. Vorig jaar hadden we maar een klein deel getoond, omdat de bieren sneller waren uitverkocht dan verwacht. Iets wat wijzelf dan weer enorm jammer vinden...
  • Hierover ontvang je later in augustus nog een uitgebreid bericht. De garantie op het verkrijgen van een serie Vatgerijpte flessen blijft.

  • Wij hebben de Voorproef Edities zo veel mogelijk gepersonaliseerd, zo zijn de rondleidingen en de video’s bestemd voor geregistreerde Voorproevers. Doorverkoop van de Voorproef Edities hebben we op deze manier zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Helaas kunnen we dit nooit helemaal voorkomen.

  • Meesterbrouwer Gerard en brouwer Micha vonden De Paradox van Zoet zo’n interessante tegenstelling, dat ze voor Vatgerijpt 2021 naar Portugal zijn afgereisd. In het thuisland van Port - het zoetere zusje van de Grand Prestige - leerden ze alles over de unieke elementen van ‘zoet’. Met als uitdaging de smaken van Portugal aan onze Grand Prestige toe te voegen, zonder extra zoetheid mee te brengen. 

   Het werd Gerard en Micha snel duidelijk dat ze de Grand Prestige deze keer te rijpen wilden leggen op vaten van Port Tawny, Moscatel, Madeira en het bijzondere Aguardente. Stuk voor stuk wijnen - en een destillaat - met een rijke geschiedenis in ‘zoet’.

   In de 16e eeuw was Portugese wijn een onmisbaar product op schepen naar Engelse koloniën. Het moest natuurlijk in goede staat aankomen, dus werd er sterke drank bij geschonken om de houdbaarheid te bewaren. Bij andere wijnen wordt suiker tijdens de vergisting omgezet in alcohol, maar door hier zelf alcohol toe te voegen, stopte de vergisting en bleven de suikers aan boord. De zoete wijn viel zo in de smaak dat het proces altijd behouden is en Portugal nog steeds bekend staat om haar versterkte wijnen.

   Om de wijnen te versterken, wordt nu Aguardente gebruikt. Een Portugese brandewijn die vooral wordt gemaakt door druivenschillen van Port, Moscatel of Madeira te stoken en op vat te rijpen. Je zou Aguardente kunnen zien als het destillaat dat de drie zoete wijnsoorten verenigd.

  • De bijzondere houten vaten komen dit keer uit 4 verschillende streken in Portugal. Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2021 bestaat uit vier varianten: Port, Moscatel, Madeira en Aguardente.

  • Doordat er gebruik is gemaakt van vier verschillende typen vaten is het alcoholpercentage van de vier bieren verschillend voor elke soort:

   Port: 11.4%
   Moscatel: 11.6%
   Madeira: 11.8%
   Aguardente: 12.0%

  • Dit it is afhankelijk van de kwaliteit van het vat en het type bier dat gebruikt wordt. Een periode van zes maanden is vaak het minimum. De brouwers monitoren continu wat de smaak doet en bepalen wanneer deze optimaal is. De Vatgerijpt 2021 editie van Hertog Jan heeft maar liefst 12 maanden op vaten gerijpt.

  • Dit glas is de perfecte combinatie tussen een authentiek portglas en ons eigen Grand Prestige glas. Een Portugese wijn wordt het best gedronken uit een mooi portglas. De smaak van onze Grand Prestige komt het beste uit in een Grand Prestige glas. Voor deze Vatgerijpt editie hebben we deze twee gecombineerd. De vorm van het glas is namelijk belangrijk; bij donkere bieren hoort een glas dat van onderen wijd is, want dat geeft meer ruimte aan de aroma’s. De knik boven het glas zorgt ervoor dat de aroma’s gekanaliseerd worden en dat de schuimkraag ontstaat en goed blijft, want ook die geeft smaak aan het bier.

  • Er is door de brouwers van Hertog Jan meer dan een jaar aan deze Vatgerijpt serie gewerkt. Om te controleren of de smaken zich goed ontwikkelen, wordt meerdere malen een kwaliteitstest uitgevoerd op alle varianten. Zo wordt door onze brouwers de kwaliteit gewaarborgd.

  • Onze brouwers in Arcen hebben al vroeg in 2020 nieuwe vaten geselecteerd en destijds gekozen voor de vaten uit Portugal.

   Voor de productie van de campagne zijn we op reis geweest naar de vier verschillende streken in Portugal. Daar hebben we gesproken met de volgende lokale experts:

   Port: João Ferreira Álvares Ribeiro, eigenaar Quinta Do Vallado
   Moscatel: Armando Caetano, wijnkenner.
   Madeira: Ana Vieira Soares, Manager bij Blandy’s Wine Lodge
   Aguardente: Carlos Melo Ribeiro, eigenaar Quinta Do Rol

   Bij de campagne waren de volgende personen betrokken:
   Video: Rik van der Kleij (regisseur), Boris Marijn en Maarten (cameraman), Wiebe (producer) Fotografie: Renze Bemelmans

  • De foto’s in Portugal zijn gemaakt door Renze Bemelmans.

  • Er zijn 1500 Voorproef Edities beschikbaar.

   Per variant Vatgerijpt zijn er maximaal 9.500 flessen beschikbaar.

  • Vanaf maandag 20 september zijn de bieren online verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan: https://brouwerijwinkel.hertogjan.nl/

   Op zondag 19 september openen we de deuren van de brouwerij in Arcen voor het proeven en kopen van Vatgerijpt. Waarschijnlijk is hier een aanmelding voor nodig conform de COVID-19 maatregelen. Hierover volgt later meer gedetailleerde info.

   Voor zowel de brouwerijwinkel als de webshop geldt, op = op.

  • Vanaf zondag 19 september is Vatgerijpt ook te koop bij de brouwerijwinkel, zolang de voorraad strekt. Let op, de bieren zijn dan niet te proeven.

  • Jazeker, deze is te verkrijgen als onderzetter in onze webshop en in de brouwerijwinkel in Arcen. Wel willen je erop wijzen, dat de onderkant krassen kan veroorzaken op bv een glazen tafel.

  • Op die data is de brouwerijwinkel alléén geopend voor gasten uit de Voorproevers rondleiding. Dit i.v.m. de maximale capaciteit van de winkel ivm de COVID richtlijnen. Wij houden uiteraard rekening met de maatregelen van het RIVM.

  • Per stuk zijn de prijzen als volgt:

   Vatgerijpt Port: €25,00 per stuk (incl. proefglas)
   Vatgerijpt Moscatel: €25,00 per stuk (incl. proefglas)
   Vatgerijpt Madeira: €25,00 per stuk (incl. proefglas)
   Vatgerijpt Aguardente: €25,00 per stuk (incl. proefglas) 

   De complete set is verkrijgbaar voor €100,00

  • Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen; allereerst zie je wereldwijd een enorme vraag naar vaten, het succes van vatgerijpte bieren in het algemeen leidt tot schaarste in vaten. Het afgelopen jaar is ook het effect van zowel Brexit als de coronapandemie terug te merken in prijsverhogingen op vele vlakken; zowel bij transport als grondstoffen (denk aan verpakkingsmateriaal) zijn de kosten enorm toegenomen.

  • Ivm de gelimiteerde oplage en de grote vraag naar Vatgerijpte bieren, hanteren we een maximum van 1 fles per variant per persoon.

  • Doordat we slechts 160 vaten jaarlijks te rijpen leggen, is Vatgerijpt helaas niet in grote oplage verkrijgbaar. We kiezen daarom ook maar voor een beperkt aantal distributiepunten; dat is onze brouwerijwinkel in Arcen, de online Vatgerijpt webshop en horecazaken die zijn aangesloten bij Het Genootschap. Door de beperkte aantallen wordt Vatgerijpt door Hertog Jan dus niet aan retail, slijters of andere horeca uitgeleverd.

  • Door de jaren heen evolueert de smaak van Hertog Jan Grand Prestige naar een portachtige, complexe smaak en geur als je de fles bewaart onder de juiste condities. Elk jaar dat je de fles langer laat liggen, resulteert in een nieuwe smaakbeleving. Wat ons betreft is de ideale rijpingstijd zes jaar.

  • Wij adviseren om 0.5cl kruiken en 0.75cl flessen Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen. Grand Prestige Vatgerijpt is bier wat al even heeft gerijpt in houten vaten en daarna, op het moment dat de smaak optimaal is, is gebotteld. Deze flessen zijn dus heerlijk om nu al van te genieten.

  • Als je onder de juiste condities (zie hierboven) een fles Hertog Jan Grand Prestige kunt laten rijpen én het geduld hebt, zit er geen limiet aan. Uiteraard drink je een fles Hertog Jan Grand Prestige met verstand, dus in bescheiden hoeveelheden.

  • Alleen tijdens de jaarlijkse Grand Prestige Dag bieden wij een select aantal gerijpte flessen aan voor de verkoop.

  • Na zes jaar rijpen heeft een fles Hertog Jan Grand Prestige zich wat ons betreft het mooist ontwikkeld. Uiteraard nodigen we je graag uit om te experimenteren met verschillende rijpingstijden.

  • In principe is er geen maximale rijpingstijd, ware het niet dat tussen de zes en de acht jaar het risico groter wordt dat de smaak van het bier achteruit gaat

  • De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.

  • Er zijn meerdere bieren die je kunt rijpen. Een hoog alcoholpercentage en een donkere kleur maken dat je een bier goed kunt rijpen. Daarom is onze Hertog Jan Grand Prestige het meest geschikt om te rijpen, maar met ons bockbier zou je het ook kunnen proberen.

  • Dat heeft te maken met meerdere factoren zoals de samenstelling van het bier en de fles waar het in zit. Dit bier krijgt een bijzondere smaak naar verloop van tijd, terwijl andere bieren hun mooie smaak verliezen als je ze te lang bewaart.

  • Het is mogelijk om je persoonlijke fles Hertog Jan Grand Prestige te laten rijpen in onze brouwerij. Je fles wordt genummerd en weggelegd in onze rijpingskelder in Arcen. Daar mag hij maximaal zes jaar blijven liggen of tot je hem komt ophalen tijdens een rondleiding. Meer informatie kun je vinden op https://hertogjan.persoonlijkefles.nl/site/.

  • Een fles Hertog Jan Grand Prestige bewaar je het liefste donker, droog, koel (tussen de 10 en 15 graden) en liggend. Belangrijk is om deze condities zo constant mogelijk te houden. Een kelder is het meest geschikt. Gerard legt in ‘jaar 0’ in de digitale rijpingskelder gedetailleerd uit wat de ideale rijpingscondities zijn.

  • Door de sluiting, een kroonkurk, is een 30cl flesje niet optimaal geschikt om te rijpen. Het koolzuur kan hierdoor de fles niet verlaten door de jaren heen, waardoor het bier niet ideaal kan rijpen. Deze kun je op het platform dus niet invoeren. 0,75 cl flessen en 0,50 cl kruiken Hertog Jan Grand Prestige zijn geschikt om te rijpen.

  • Zowel een kruik van 0,50 cl en een fles van 0,75 cl zijn ideaal om te laten rijpen.

  • Je kunt je fles handmatig toevoegen door het jaar op fles in te voeren, de maand waarin je hem hebt gekocht of gekregen en de soort fles. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • Niet alle productiecodes - vooral van oudere flessen - staan in het systeem. Je kunt je fles altijd handmatig toevoegen door zelf het jaar, de maand en de soort fles of kruik in te voeren. Met die gegevens kunnen we je van de juiste informatie voorzien tijdens het rijpen.

  • In de Brouwerijwinkel kunt u tegen betaling allerlei leuke gadgets en glazen van Hertog Jan bestellen. Daarnaast is bij de brouwerij in Arcen een Hertog Jan shop te vinden, waar u diverse Hertog Jan items kunt aanschaffen.

  • We ontvangen als bedrijf dagelijks tientallen verzoeken voor sponsoring. Hoewel deze op onze sympathie kunnen rekenen, kunnen we onmogelijk op al deze aanvragen ingaan. Daarom hanteren we een strikt sponsorbeleid. Wij willen dat mensen op een verantwoorde manier van onze producten genieten. Evenementen die gericht zijn op minderjarigen, komen daarom niet in aanmerking voor sponsoring.

   Sponsoraanvragen die passen binnen ons beleid kunnen ofwel schriftelijk worden ingediend via de consumentendienst van InBev Nederland N.V., Postbus 3212, 4800 MA Breda, of via ons contactformulier.

   Let op: Sponsoraanvragen moeten 3 tot 6 maanden voor de geplande activiteit worden aangevraagd.